MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 8- Cumaya Erkenden ve Yürüyerek Gitmenin, imama Yakın Durmanın, Hutbeyi Susup Dinlemenin Fazileti

 

4. Ali bin Ebi Talib (r.a.)

 

7603- Ali b. Ebi Talib der ki: ''Cuma günü olduğu zaman şeytanlar sancaklarıyla çarşılarda dolaşır, çeşitli bahanelerle insanların cumaya gitmesine engelolmaya çalışırlar. Buna karşılık melekler de gelip mescidin kapılarında otururlar. İmam minbere çıkana kadar erkenden gelen, namaza yetişen, daha sonra gelen şeklinde gelenleri sırasına göre yazarlar. İmama yakın bir yerde oturup, konuşmadan hutbeyi dinleyen kişiye iki sevap yazılır. İmama uzak bir yerde oturup, konuşmadan hutbeyi dinleyen kişiye sadece bir sevap yazılır. İmama yakın bir yerde oturup konuşan ve hutbeyi dinlemeyen kişiye iki günah yazılır. İmama uzak bir yerde oturup konuşan ve hutbeyi dinlemeyen kişiye bir günah yazılır. Hutbe esnasında yanındakine ''Sus!'' diyen kişi konuşmuş sayılır. Hutbe esnasında konuşan kişi de cumadan bir şeyelde edemez. '' Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde buyurduğunu işittim.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1051) rivayet etti.

Heysemi (3081) der ki: "Ben derim ki: Hadisin az bir kısmını Ebu Davud da rivayet etmiştir. Bu şekliyle ise Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen bir ravi vardır:"

 

 

 

5. Abdullah b. Amr b. el-As (r.a.)

 

7604- Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cuma günü her türlü temizliğini yapıp yıkanan, namaza erkenden giden, imama yakın bir yerde duran ve susup hutbeyi dinleyen kişinin namaza giderken her adımına karşılık gecesi ibadetle, gündüzü de oruçla geçirilen bir yıllık amelin sevabı verilir,''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (1/282) ve Beyhaki, Sunenu'l-Kübra'da (3/227) rivayet ettiler.

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/171) ve Münziri, et-Terğib'de (1/248) zikretmiş ve:

"Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demişlerdir.

 

 

SONRAKİ