MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 7 Cuma Günü Yıkanma, Kokular Sürünme, Dişleri Misvaklama, Tekbir Getirerek ve Yürüyerek Cumaya Gelme, Namazda İmam'a Yakın Durmak

 

8. Ensar'dan Bir Adam

 

7568 (1) Muhammed b. Abdirrahman b. Sevban'ın Ensarlı bir ihtiyardan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her müslümanın cuma gününde yıkanması, koku sürmesi ve misvak kullanması gerekir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7569 (2)- Muhammed b. Abdirrahman b. Sevban'ın Ensarlı bir adamdan, onun da ashabdan bir adamdan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her müslümanın cuma gününde yıkanması, ağzını misvaklaması ve varsa koku sürmesi olmak üzere üç şeyi yapması görevidir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (7168) ve İbn Ebi Şeybe (2/94) rivayet ettiler.

 

 

 

7570 (3)- Muhammed b. Abdirrahman b. Sevban'ın ashabdan Ensarlı bir adamdan bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her müslümanın cuma gününde yıkanması; ağzını misvaklaması ve eşinin kullandığından da olsa koku sürmesi gerekir''  buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysem! (3043) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler."

 

 


9. Cabir

 

7571- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her müslümanın haftada bir cuma günleri yıkanması gerekir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (3/93) ve İbn Huzeyme (1747) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ