MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 3- Cumayı Kılmanın Farz Olması ve Kılmayanların Uyarılması

 

2. İbn Ömer ve İbn Abbas

 

7490 (1) Hakem b. Mina, Abdullah b. Ömer ile İbn Abbas'tan bildiriyor: Minberinin basamaklarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bazı topluluklar ya cumayı terketmekten vazgeçecekler ya da Allah onların kalplerini mühürleyecek ve onları gafillerden yazacaktır'' buyurduğunu işittik.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/202) rivayet etti.

 

 

 

7491 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7492 (3)- Hakem b. Mina, İbn Ömer ile İbn Abbas'tan bildiriyor: Minberinin basamaklarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bazı topluluklar ya cumayı terketmekten vazgeçecekler ya da Allah onların kalplerini mühürleyecek ve onları gafillerden yazacaktır'' buyurduğuna şahit olduk.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7493 (4)- Hakem b. Mina, İbn Abbas ve İbn Ömer'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bazı topluluklar ya cumayı terketmekten vazgeçecekler ya da Allah onların kalplerini mühürleyecek ve onları gafillerden yazacaktır'' buyurduğunu işittik.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7494 (5)- Hakem b. Mina, İbn Ömer ve İbn Abbas'tan bildiriyor: Minberinin basamaklarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bazı topluluklar ya cumayı terketmekten vazgeçecekler ya da Allah onların kalplerini mühürleyecek ve onları gafillerden yazacaktır'' buyurduğunu işittik.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

7495- Cabir b. AbdiIlah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Özürsüz olarak cumayı üst üste üç defa terkeden kişinin Allah kalbini mühürler'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, cumu'a (500, "hasen"), İbn Mace, salat (1125), Beyhaki (3/172, "hasen") ve Heysemi (2/192) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Ebu'l-Ca'd ed-Damri

 

7496- Ashabdan biri olan Ebu'l-Ca'd ed-Damri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mazeretsiz olarak ve ihmal ederek cumayı üst üste üç defa terkeden kişinin Allah kalbini mühürler'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5. Ebu Katade

 

7497- Abdullah b. Ebi Katade'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mazeretsiz olarak cumayı üst üste üç defa terkeden kişinin Allah kalbini mühürler'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (3173) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedi hasendiL"

 

 

 

6. Harise b. en-Nu'man

 

7498- Harise b. en-Nu'man'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cemaatle namazlara katılan biriniz, sürü sahibi olduğunda bunu bahane ederek: ''Sürüm için otu buradan daha bol bir yer bulayım'' diyerek sadece cuma namazlarına katılmaya başlar. Zamanla yine sürüsünü bahane ederek: ''Sürüm için otu buradan da daha bol bir yer bulayım'' der ve başka bir yere gidip cuma namazlarına da katılmaz olur. Bu şekilde de kalbi mühürlenir.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kebir'de 3/229 (3229) rivayet etti.

Heysemi (2/192) zayıf olduğunu söylemiştir.

23752 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

7. Abdullah b. Mes'ud

 

7499- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bir adamın namazı kıldırmasını, sonra cuma namazını kılmaya gelmeyen kişilere bakıp evleriyle birlikte yakmayı içimden geçirdim! 

 

Diğer tahric: Müslim (1429) rivayet etti.

7067 (4)'te geçmişti.

 

 

SONRAKİ