MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 1- Cuma Gününün Fazileti

 

Ebu Hureyre

 

7474 (2) Ebu Seleme bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Cuma gününde öyle bir an vardır ki Müslüman kişi namazda iken bu anı denk getirse Allah'tan hayır namına ne dilese mutlaka ona verir'' buyurduğunu rivayet ederdi. Ebu Hureyre (r.a.) bunu rivayet ederken bu anın kısa bir an olduğunu da eliyle işaret ederek ifade ederdi. Ebu Hureyre (r.a.) vefat edince kendi kendime: "Vallahi Ebu Said'in yanına gidecek ve bu anın hangi an olduğunu soracağım. Belki onun bu konuda bilgisi vardır" dedim.

Ebu Said'in yanına vardığımda hurma dalı düzeltiyordu. Ona: "Ey Ebu Said! Bu düzelttiğin hurma dalları da ne oluyor?" diye sorduğumda şunu anlattı: "Allah bu dallarda bize bereketler kılmıştır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları çok sever ve baston olarak bunları kullanırdı. Biz de bu hurma dallarını düzeltir ona getirirdik. Bir defasında Mescid'in kıble tarafında bir tükürük görünce elinde bulunan bu dallardan biriyle onu kazıyıp temizledi ve: ''Biriniz namazda iken tüküreceği zaman ön (kıble) tarafına tükürmesin, zira o sırada Rabbi de önündedir. Ya sol tarafına ya da ayağının altına tükürsün. Şayet tükürecek bir yer bulamazsa giysisinin veya ayakkabısının içine tükürsün'' buyurdu.

 

O gece hava kapalı oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazına çıktığı zaman şimşek çaktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şimşeğin ışığında Katade b. en-Nu'man'ı görünce: ''Ey Katade! Böylesi bir gecede neden geldin?'' diye sordu. Katade: "Ey Allah'ın Resulü! Cemaate gelenlerin az olduğunu öğrendim, bundan dolayı cemaate katılmayı istedim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namazı bitirdikten sonra ben söyleyene kadar Mescid'den ayrılma'' buyurdu. Namaz sonrası Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bu hurma dallarından birini verdi ve: ''Şunu ai! Önden on adımı arkadan da on adım sana ışık yapacaktır. Evine girdiğin zaman bir karartı görürsen konuşmasına fırsat vermeden ona vur. Zira o bir şeytandır'' buyurdu. Katade de denileni yaptı. Bundan dolayı da biz de hurma dallarını seviyoruz."

 

Ona: "Ey Ebu Said! Ebu Hureyre bize cuma günündeki o an'dan bahsetti. Bu konuda senin bir bilgin var mı?" diye sorduğumda ise şu karşılığı verdi: "O an'ı ben de Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sormuştum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun hangi an olduğu bana bildirilmişti. Ancak Kadir gecesinin hangi gece olduğu bana nasıl unutturulduysa bu da bana unutturuldu'' buyurdu." Sonrasında Ebu Said'in yanından çıkıp Abdullah b. Selam'ın yanına girdim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Metin olarak bazı bölümleri sahihtir.

Heysemi (3014) der ki: "Hadisi buradaki şekliyle Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. Bezzar ise ilaveyle aynısını nakletmiştir. İki kaynağın da ravileri Sahih'in ravileridider."

 

3689 (S)'te geçmişti.

 

 

SONRAKİ