MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 1- Cuma Gününün Fazileti

 

4. Ebu Hureyre (r.a.) –DEVAM--

 

7453 (4) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür. Adem böylesi bir günde yaratıldı, böylesi bir günde cennete sokuldu, böylesi bir günde cennetten yeryüzüne indir''di. Bu günde öyle bir an vardır ki mümin kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan ne istese kendisine verilir. '' Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu anın kısa bir an olduğunu belirtmek için parmaklarını kapattı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

7454 (5)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür. Adem böylesi bir günde yaratıldı, böylesi bir günde cennete sokuldu ve böylesi bir günde cennetten çıkarıldı. ''

 

[Hasen]

 

 

 

7455 (6)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür. Adem böylesi bir günde yaratıldı, böylesi bir gÜnde cennete sokuldu ve böylesi bir günde cennetten çıkarıldı. Kıyamet de böylesi bir günde kopacaktır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1729) rivayet etti.

24576 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

7456 (7)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan hayır namına ne istese kendisine verilir'' buyurdu. Sonra eliyle bir işarette bulundu ki biz bundan bu anın kısa olduğunu anladık.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (6400), Müslim (852) ve Nesai (3/116) rivayet ettiler.

 

 

 

7457 (8)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan hayır namma ne istese kendisine verilir '' buyurmuştur. Yezid der ki: "İbn Avn bunu rivayet ederken sağ eliyle bir işarette bulundu ki biz bundan bu anın kısa olduğunu anladık."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7458 (9)- Ebu Said el-Hudri (r.a.) ve Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi duasını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan hayır namına ne istese kendisine verilir. Bu an da ikindiden sonradır.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/165, 166) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Muhammed b. Mesleme el-Ensari hakkında Zehebi: "Kendisinden Abbas (isminde biri) rivayette bulunmuştur ki ikisi de tanınmamaktadır" açıklamasını yapmıştır. Ben derim ki: Abbas'dan maksat, Abbas b. Abdirrahman b. Mina' olup kendisinden, Müsned'de rivayet edildiğine göre İbn Cüreye ve bir grup kimse rivayette bulunmuştur. Yine İbn Maee ve el-Merasil'inde Ebu Davud kendisinden hadis nakletmişlerdir. Ayrıca İbn Hibban kendisini güvenilir kabul etmiş ve kimse zayıf olduğunu söylememiştir. Doğrusunu Allah bilir."

 

 

 

7459 (10)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Minber üzerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi duasını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan ne istese kendisine verilir'' buyurduğunu işittim. Bunu derken de eliyle bu anın kısa olduğunu söyler gibi işaret etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7460 (11)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi duasını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan ne istese kendisine verilirilbuyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7461 (12)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi duasını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan ne istese kendisine verilir''buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7462 (13)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi duasını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan ne istese kendisine verilir''buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Abdurrezzak (5571) ve Müslim (852) rivayet ettiler.

 

 

 

7463 (14)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi duasını bu ana denk getirdiği zaman Allah duasına icabet eder''buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, talak (7/66) ve İbn Ebi Şeybe, salavat (2/97) rivayet ettiler.

 

 

 

7464 (15)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi bu ana denk getirdiği zaman Affah duasına icabet eder'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

7465 (16)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

"Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi bu ana denk getirdiği zaman Affahltan hayır namına ne istese kendisine verilir '' buyurduğunu işittim.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, Kitabu'd-Dua'da (151) rivayet etti.

 

 

 

7466 (17)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi bu ana denk getirdiği zaman Affahltan hayır namına ne istese kendisine verilir '' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

7467 (18)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma gününden bahsedip: ''Bu günde öyle bir an vardır ki müslüman kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan ne istese kendisine verilir'' buyurdu ve bu anın kısa olduğunu ifade babında eliyle işaret etti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/108), Şafii (1/128), Buhari (935) ve Müslim (852) rivayet ettiler.

 

 

 

7468 (19)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan hayır namına ne istese kendisine verilir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7469 (20)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan hayır namına ne istese kendisine verilir'' buyurdu ve bu anın kısa olduğunu ifade babında eliyle işaret etti." Ahmed başka bir kanalla aynısını bildiriyor.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7470 (21)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan hayır namına ne istese kendisine verilir'' buyurdu ve elini kapattı. Biz, elini bu şekilde kapatınca: "Bu anın kısa olduğunu söylemek istiyor" demeye başladık.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7471 (22)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Güneşı cuma gününden daha hayılı bir günün üzerine ne doğmuşı ne de batmıştır. Diğer insanlar bu günü heba etmişken Allah bizlere nasip etmiştir. Bu gün bizim mübarek günümüzdür. Cumartesi Yahudilerinı Pazar günü de Hıristiyanların kutsal günleridir. Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan ne istese kendisine verilir. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7472 (23)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür. Adem böylesi bir günde yaratıldı, böylesi bir günde cennete sokuldu ve böylesi bir günde cennetten çıkarıldı. Kıyamet de bir cuma gününde kopacaktır. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ