MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 1- Cuma Gününün Fazileti

 

3. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7444 (1) Ebu Seleme der ki: Ebu Hureyre (r.a.) bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu söylerdi: ''Cuma gününde öyle bir an vardır ki ... '' Sonrasında Ebu Seleme, Ebu Hureyre (r.a.)'den söz konusu hadisi zikreder ve şöyle devam eder: "Bunun üzerine kendi kendime Ebu Said'in yanına gidip cuma günündeki (duaların kabul gördüğü) bu anı soracağım dedim." Ebu Seleme, Ebu Said'in yanına gidişini ve olanları anlattıktan sonra da şöyle devam etti: "Ebu Said'in yanından çıkıp Abdullah b. Selam'ın yanına girdim. Ona cuma günündeki söz konusu o anı sorduğumda şöyle dedi: "Allah, Adem'i cuma gününde yarattı, yeryüzüne cuma gününde indirdi, canını da cuma gününde aldı. Söz konusu o an da cumanın son anlarıdır." Ona: "Ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu an konusunda "Namaz vaktinde" değil de ''Namazdayken'' buyurmuştur" dediğimde, Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Namazı bekleyen kişi namazda gibidir'' buyurduğunu bilmiyor musun?" diye sordu. Ben: "Evet, biliyorum" karşılığını vediğimde, Abdullah: "Vallahi söz konusu an, dediğim zamandır" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (881, 1660, 1741) rivayet etti.

 

 

 

7445 (2)- Ebu Seleme b. Abdirrahman, Abdullah b. Selam'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de oturduğu bir mecliste: "Allah'ın Kitab'ında (yani önceki kutsal metinlerde) cuma gününde bazı anların bulunduğunu, müslüman kulun kıldığı namazın bu anlara denk gelmesi durumunda istediği her şeyin Allah tarafından karşılanacağını buluyoruz" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle işaret ederek bu anların kısa olduğunu ifade edince, ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğru söylüyor" dedim.

Ebu Seleme der ki: Abdullah'a: "Peki bu anın hangi an olduğunu sordun mu?" dediğimde, Abdullah: "Günün son anlarıdır" dedi. Ona: "Ama günün son anları namaz anı değil ki?" dediğimde, Abdullah: "Aksine müslüman kul namaz kılıp da diğer namazın vaktini beklemek üzere namazgahında oturduğu zaman namazda gibidir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1139) rivayet etti.

 

 

 

7446 (3)- Ebu Seleme b. Abdirrahman bildiriyor: "Ebu Hureyre (r.a.) şöyle dedi ... " Ebu Seleme, Ebu Hureyre (r.a.)'den söz konusu hadisi zikrettikten sonra şöyle devam eder: Abdullah b. Selam: "Ben bu anın hangi an olduğunu biliyorum" karşılığını verince, Ebu Hureyre (r.a.) ona: "O zaman benden bir şey saklamadan hangi an olduğunu söyle" dedi. Abdullah:

"Bu an cuma gününün son anlarıdır" deyince, Ebu Hureyre (r.a.): "Cuma gününün son anları nasılolabilir ki? Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman kul namazdayken o anı denk getirebilirse ... '' buyurmuştur. Günün son anları ise namaz vakti değildir" dedi. Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi bir yerde oturup namazm gelmesini beklediği müddetçe o namazı kılana kadar namazda gibidir'' buyurmadı mı?" diye sorunca, Ebu Hureyre (r.a.): "Evet, buyurdu" dedi. Bunun üzerine Abdullah: "Bu da öyledir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7447 (4)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: ... Daha sonra Abdullah b. Selam ile karşılaştım. Ona bu konuda hem kendi rivayetimi, hem de Ubey b. Ka'b'ın söz konusu bu anın yılda bir defa olduğu yönündeki sözünü aktardım. Abdullah: "Ka'b yanılmış! Bu an Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu gibi: ''Her cuma günündedir'' şeklinde karşılık verdi. Ona: "Ama daha sonra bu görüşünden döndü" dediğimde, Abdullah: "Abdullah b. Selam'ın canı elinde olana yemin olsun ki ben bu anın hangi an olduğunu biliyorum" dedi. Ona: "Ey Abdullah b. Selam! Bu anın hangi an olduğunu bana söyle" dediğimde: "Cuma gününün son saatidir" dedi. Ona: "Ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümin kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman ... '' buyurmuş" dediğimde, Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişi bir yerde oturup namazın gelmesini beklediği müddetçe o namazı kılana kadar namazda gibidir'' buyurduğunu işitmedin mi?" sorusuyla karşılık verdi. Ona: "Evet, buyurdu" dediğimde, Abdullah: "Bu da öyledir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7448 (5)- Ebu Hureyre (r.a.) anlatıyor: Şam'a gittiğimde Ka'b'la görüştüm. Bu görüşmemizde o bana Tevrat'tan haberler aktarırken ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadisler rivayet ediyordum. Sonunda cuma günü konusu açıldı. Ka'b'a, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Cuma gününde öyle bir an vardır ki bir müslüman duasını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan istediği tün hayırlar kendisine verilir'' buyurduğunu söylediğimde, Ka'b: "Allah ve Resulü doğru söylemişler. Bu an yılda bir defa gelir" dedi. Ona: "Hayırl" dediğimde, az bir düşündü ve: "Allah ve Resulü doğru söylemişler. Bu an ayda bir defa gelir" dedi. Ona: "Hayır!" dediğimde, yine az bir düşündü ve: "Allah ve Resulü doğru söylemişler. Bu an haftada bir defa gelir" cevabını verdi. Ona: "Evet!" dediğimde, Ka'b: "Peki hangi günde olduğunu biliyor musun?" diye sordu. "Hangi günde?" diye sorduğumda, Ka'b: "Allah böylesi bir günde Adem'i yarattı ve böylesi bir günde kıyamet kopacaktır. İnsanlar ve cinler dışında da ne kadar mahlukat varsa kıyamet kopar korkusu içinde bu günde Sura üfürülmesini beklerler" dedi.

Medine'ye geldiğimde Ka'b'ın söylediklerini Abdullah b. Selam'a aktardım. Abdullah: "Ka'b yanılmış!" şeklinde karşılık verdi. Ona: "Ama sonunda benim dediğime geldi" dediğimde, Abdullah: "Bu anın hangi an olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ona: "Bilmiyorum ve öğrenmek için canım çıktı. Bana hangi an olduğunu söyle!" dediğimde, Abdullah: "İkindi ile akşam vakti arasındadır" dedi. Ona: "Söylediğin bu zaman aralığında namaz yokken nasılolabilir?" diye sorduğumda, Abdullah: "Niye (olmasın) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişi bir yerde oturup namazin gelmesini beklediği müddetçe o namazı kılana kadar namazda gibidir'' buyurduğunu işitmedin mi?" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tayalisı (2363) rivayet etti.

 

 

 

7449 (6)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Tur'a gittiğimde Ka'b b. el-Ahbar ile karşılaştım. Onunla oturduğumda bana Tevrat'tan haberler okudu. Ben de ona Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadisler aktardım. Ona aktardığım hadisler içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şu hadisi de vardı: ''Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür, Adem böylesi bir günde yaratıldı, böylesi bir günde yeryüzüne indirildiı, böylesi bir günde tövbesi

kabul edildi ve böylesi bir günde vefat etti. Böylesi bir günde de kıyamet kopacaktır. Bundan dolayı cuma gününde sabah olup güneş doğana dek insanlar ve cinler dışındaki her bir canlı kıyamet kopar endişesi içinde bekler. Bu günde de öyle bir an vardır ki müslüman kişi namazını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan her istediğini elde eder. '' Ka'b bu hadisi duyunca: "Bu an yılda bir defa olur" dedi. Ona: "Aksine bu an her cuma gününde olur" dediğimde, Ka'b Tevrat'tan bir yeri okudu ve: "Allah ve Resulü doğru söylemişler" dedi.

Daha sonra Abdullah b. Selam ile karşılaştığımda Ka'b'la olan görüşmemizi ve cuma günü hakkında ona aktardığım hadisi zikrettim. Ka'b'ın bu anın yılda bir defa olduğu yönündeki sözünü söylediğimde Abdullah: "Ka'b yanılmış!" dedi. Ona: "Ama daha sonra Tevrat'tan bir yeri okudu ve her cuma gününde olduğunu söyledi" dediğimde, Abdullah: "Ka'b doğru söylemiş" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Malik (1/108), Şafii (1/128), Ebu Davud (1046), Tirmizi (491), İbn Hibban (2772) ve Hakim (1/278-9) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ