MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 29- Safları Sık ve Düzgün Tutmaya Teşvik; ilk Safta Durmanm Fazileti

 

14. İrbad b. Sariye

 

7395 (1) İrbad b. Sariye bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ilk saftakiler için üç defa, ikinci saftakiler için de bir defa bağışlanma dilerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, imamet 1/92 (817), İbn Mace 1/318 (996) ve Tirmizi, salat 1/436 (224) rivayet ettiler.

2867 (1)'de geçmişti.

 

 

 

7396 (2)- Cübeyr b. Nüfeyr bildiriyor: "Suffe ashabından biri olan İrbad b. Sariye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ilk saftakiler için üç defa, ikinci saftakiler için de bir defa hayır dua ederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7397 (3)- İrbad b. Sariye bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ilk saftakiler için üç defa, sonraki saftakiler için de bir defa hayır dua ederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7398 (4)- İrbad b. Sariye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ilk saftakiler için üç defa, sonraki saftakiler için de bir defa hayır dua etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7399 (5)- İrbad b. Sariye bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ilk saftakiler için üç defa, ikinci saftakiler için de bir defa bağışlanma dilerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

15. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7400- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İnsanlar ezan okumanın ve birinci saf ta bulunmanın sevabını bilselerdi ve bunlar için kura çekmekten başka çare bulamasalardı (ezanı okumak ve ilk saf ta durmak için) kura çekerlerdi. Namazı ilk vaktinde kılmanın sevabını bilselerdi hemen kılmak için yarışırlardı. Yatsı ile sabah namazlarının sevabını bilselerdi emekleyerek de olsa kılmaya geilrlerdi.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik, Muvattii'da (s. 68), Buhari (615,653,2689), Müslim (912), Tirmizi (225, 226) ve Nesai (1/269) rivayet ettiler.

 

 

 

16. Ubey b. Ka'b

 

7401- Ubey b. Ka'b anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdıktan sonra: ''Filan kişi namaza geldi mi?" diye sordu. "Hayır!" dediler. ''Filan kişi geldi mi?" diye sorunca, yine: "Hayır!" dediler. ''Filan kişi geldi mi?" diye sorunca, yine: "Hayır!" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu iki namaz (sabah ile yatsı namazı) münafıklara en ağır gelen namazlardır. Ancak bu namazlardaki sevabı bilselerdi emekleyerek de olsa kılmaya gelirlerdi. Namazda ilk saf meleklerinı Rablerinin huzurunda durduğu saf gibidir. Bu saf ta olmanın sevabını bilseydiniz içinde bulunmak için yarışırdınız. Kişinin iki adamla kıldığı namazın sevabı bir adamla kıldığı namazın sevabından daha fazladır. Daha fazla kişiyle kılınan namazı da Allah daha fazla sever.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. İbn Huzeyme (1477), Ebu Davud (554), İbn Hibban (2056) ve Hakim (1/247) rivayet ettiler.

 

 

 

30- Cemaatin imamdan Önce Safta Durması

 

1. Ebu Katade

 

7402- Abdullah b. Ebi Katade'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ezan okunduğu zaman benim geldiğimi görmeden namaza durmayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, imamet 2/81 (790) ve Darimi 1/223 (1262) rivayet ettiler.

3551 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ