MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 29- Safları Sık ve Düzgün Tutmaya Teşvik; ilk Safta Durmanm Fazileti

 

9. Cabir b. Semure (r.a.)

 

7380 (1) Cabir b. Semure es-Suvai der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Meleklerin Rableri huzurunda saf bağlayıp durdukları gibi saf bağlasanız ya'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Melekler Rablerinin huzurunda nasıl saf bağlayıp dururlar?" diye sorduğumuzda: "Öndeki safları tamamlayıp birbirine perçinlenmiş gibi bitişik dururlar'' dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (430) ve İbn Mace (492) rivayet ettiler.

 

 

 

7381 (2)- Cabir b. Semure der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: "Neden ellerinizi huysuz atların kuyruğu gibi kaldırdığınızı görüyorum. Namazda sakin olun'' buyurdu. Sonra bir daha yanımıza çıkınca bizi halka halka oturmuş bir şekilde gördü ve: ''Sizleri niye böyle dağınık gruplar halinde görüyorum?'' diye sordu. Bir defasında yine yanımıza çıktı ve: "Meleklerin Rableri huzurunda saf bağlayıp durdukları gibi saf bağlasanız ya!11 buyurdu. Cemaat: "Ey Allah'ın Resulü! Melekler Rablerinin huzurunda nasıl saf bağlayıp dururlar?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar öndeki safları tamamlayıp birbirine perçinlenmiş gibi bitişik dururla'' dedi.

 

 5412 (7)' de geçmişti.

 

 

 

10. Abdullah b. Ömer

 

7382- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Saflarınızı düzgün yapın, zira siz de meleklerin Rableri huzurunda durduğu gibi duruyorsunuz. Omuzlarınızı aynı hizada tutun ve elleriyle safları düzeltmek isteyen kardeşlerinize kolaylık sağlayın. Aranızda şeytanın girebileceği açıklıklar bırakmayın. Saf ta ki boş yeri doldurana Allah ihsanlarda bulunur. Boşluk bırakarak safı kesenlerden de Allah ihsanını keser. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Da.vud (1/251), Hakim, Müstedrek'te (1/213) ve Hatib, Tarihu Bağdad (13/245) rivayet ettiler

 

 

 

11. Aişe (r.anha)

 

7383 (1) Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allah ve melekleri saflardaki boşlukları dolduranlara salat ederler'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. İbn Mace 1/318 (995) rivayet etti.

 

 

 

7384 (2)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve melekleri saflardaki boşlukları dolduranlara salat ederler (hayır dilerler). Allah saftaki bir boşluğu dolduran kişinin bir derecesini yükseltir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7385 (3)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve melekleri saflardaki boşlukları dolduranlara salat ederler'' bu yurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ