MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 29- Safları Sık ve Düzgün Tutmaya Teşvik; ilk Safta Durmanm Fazileti

 

5. Nu'man b. Beşir

 

7363 (1) Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah ve melekler ilk safta'' veya: ''ilk saflarda duranlara salat ederler (hayır dilerler) '' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Ebu Davud, salat 1/178 (664), Nesai 2/13 (646), İbn Mace 1/319 (999), Darimi 1/353 (1264) ve İbn Hibban (s. 113, no: 386) rivayet ettiler.

 

 

 

7364 (2)- Nu'man b. Beşir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okları veya mızrakları dizmemiz gibi namazda saflarımızı düzeltirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim 1/324 (436), Ebu Davud 1/178 (663), Nesai 2/89 (810) ve İbn Mace 1/318 (994) rivayet ettiler.

 

 

 

7365 (3)- Nu'man b. Beşir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mızrakların veya okların dizilmesi gibi namazda saflarımızı düzeltirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7366 (4)- Nu'man b. Beşir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mızrakları düzeltir gibi namazda saflarımızı öyle düzeltirdi. Bir defasında tekbir getirmeden önce safta bir adamın göğsünün öne çıktığını görünce: ''Ya saflarınızı düzgün tutarsınız ya da Allah kalplerinizi birbirinden farklı kılar'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7367 (5)- Nu'man b. Beşir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okları düzeltir gibi namazda saflarımızı öyle düzeltirdi. Sonunda safları düzgün tutma işini iyice öğrenip anladığımızı düşünmeye başladı. Bir defasında tekbir getirmeden önce bize doğru dönünce bir adamın göğsünün öne çıktığını gördü ve: ''Ya saflarınızı düzgün tutarsınız ya da Allah kalplerinizi birbirinden ayırır'' buyurdu. [-Sahihtir-]

 

 

 

7368 (6)- Nu'man b. Beşir der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazdan önce bize doğru döndü ve üç defa: ''Saflarınızı düzgün tutun!'' buyurdu. Sonra şöyle devam etti: ''Ya saflarınızı düzgün tutarsınız ya da Allah kalplerinizi birbirinden ayırır. '' Bunun üzerine kişi topuğunu yanındaki adamın topuğuna, omuzunu da yanındakinin omuzuna yapıştırmaya başladı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7369 (7)- Nu'man b. Beşir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere namaz kıldırırken namaz öncesi bir adamın göğsünün öne çıkmış olduğunu gördü ve: ''Saflarınızı düzgün tutun ve ayrı durmayın ki kalpleriniz de birbirinden ayrı olmasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7370 (8)- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ya namazda saflarınızı düzgün tutarsınız ya da Allah kalplerinizi birbirinden ayırır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7371 (9)- Nu'man b. Beşir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda saflarımızı öyle düzeltirdi ki ok veya mızrak gibi düz yapardı. Bir defasında bir adamın göğsünün öne çıktığını görünce: ''Ey Allah'ın kulu! Ya saflarınızı düzgün tutarsınız ya da Allah kalplerinizi birbirinden ayırır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7372 (10)- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ya saflarınızı düzgün tutarsınız ya da Allah kalplerinizi birbirinden ayırır'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari 1/206 (717) ve Müslim 1/318 (994) rivayet ettiler.

 

 

 

6. Ebu Musa el-Eş'ari (r.a.)

 

7373- Hittan b. Abdillah er-Rakkaşi bildiriyor: "Ebu Musa el-Eş'ari arkadaşlarına namaz kıldırdı..." Hadis yukarıdaki gibi devam ettikten sonra Ebu Musa der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verip sünnetleri açıkladı, namazları öğretti ve şöyle buyurdu: ''Namaz kılacağınız zaman saflarınızı düzgün tutun. Biri size imam olsun ... '' Sonrasında ravi söz konusu hadisi zikretti.

 

 

SONRAKİ