MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 21- İmama Uymak ve Ondan Önce Hareket Etmemek

 

4. Enes b. Malik (r.a.)

 

7276 (1) Enes b. Malik der ki: Residullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben sizlere imamım. Bundan dolayı rüku, secde ve kıyamları benden önce yapmaya çalışmayın. Sizi önümdeyken de, arkamdayken de görüyorum. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki benim gördüğümü görseydiniz az güler çok ağlardınız.'' Ashab: "Ey Allah'ın Residü! Ne gördün?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ile cehennemi gördüm'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Müslim (892, 893) ve Nesai (3/83) rivayet ettiler.

 

 

 

7277 (2)- Enes der ki: Residullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki benim gördüğümü görseydiniz çok ağları az gülerdiniz'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Residü! Ne gördün?" diye sorunca, Allah Residü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ile cehennemi gördüm'' buyurdu. Bize imamlık yaparken de rüku ve secdelere ondan önce gitmemizi, kendisi namazdan ayrılmadan namazdan ayrılmamızı onu zayıf görmüşlerdir." yasakladı ve: "Sizi önümdeyken de, arkamdayken de görüyorum '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7278 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki benim gördüğümü görseydiniz az güler çok ağlardınız'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ne gördün?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ile cehennemi gördüm'' buyurdu. Namaz konusunda bize teşviklerde bulundu. Bize imamlık yaparken de rüku ve secdelere ondan önce gitmemizi, kendisi namazdan ayrılmadan namazdan ayrılmamızı yasakladı ve: "Sizi önümdeyken de, arkamdayken de görüyorum '' buyurdu. Ravi Muhtar der ki: Enes'e hasta olan kişinin namazını sorduğumda: "Farz namazlarda rüku ve secdeleri oturarak yapar" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, sehv 2/83 (1363) rivayet etti.

 

 

 

7279 (4)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Canım elinde olana yemin olsun ki benim gördüğümü görseydiniz az güler çok ağlardınız'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ne gördün?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ile cehennem'i gördüm'' buyurdu. Namaz konusunda bize teşviklerde bulundu. Bize imamlık yaparken de rüku ve secdelere ondan önce gitmemizi, kendisi namazdan ayrılmadan namazdan ayrılmamızı yasakladı ve: "Sizi önümdeyken de, arkamdayken de görüyorum '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7280 (5)- Enes b. Malik der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra bize doğru döndü ve şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! Ben sizin imamınızım. Bundan dolayı namaz kılarken Rükuları, secdeleri kıyamı ve oturmaları benden önce yapmayın. Benden önce namazı bitirmeyin. Sizi önümdeyken de, arkamdayken de görüyorum. Canım elinde olana yemin olsun ki benim gördüğümü görseydiniz az güler çok ağlardınız." Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ne gördün?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ile cehennemi gördüm'' bu yurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Müslim, salat 1/320 (426) ve Nesai, sehv 3/83 (1363) rivayet ettiler.

 

 

 

7281 (6)- Enes b. Malik der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize doğru döndü ve: ''Ben sizin imamınızım. Bundan dolayı namaz kılarken Rükuları, secdeleri ve kıyamı benden önce yapmayın. Sizi önümdeyken de, arkamdayken de görüyorum '' buyurdu. Sonra: ''Canım elinde olana yemin olsun ki benim gördüğümü görseydiniz az güler çok ağlardmız" buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ne gördün?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ile cehennemi gördüm'' dedi.

 

 

 

7282 (7)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı kıldırdıktan sonra minbere çıktı. Namazda kılarken rüku ve secdeler konusunda bize uyarılar yaptıktan sonra: "Sizi önümdeyken gördüğüm gibi arkamdayken de görüyorum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (419) rivayet etti.

 

 

 

7283 (8)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra bize doğru döndü ve: ''Ben sizin imammızım. Bundan dolayı namaz kılarken Rükulan secdeleri ve kıyamı benden önce yapmayın. Sizi önümdeyken de, arkamdayken de görüyorum'' buyurdu. Sonra: ''Canım elinde olana yemin olsun ki benim gördüğümü görseydiniz az güler çok ağlardınız" buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ne gördün?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ile cehennemi gördüm'' dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ