MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

18- İmamın Namazda Abdestinin Gitmesi

 

1. Ebu Bekre

 

7237 (1) Ebu Bekre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırmak üzere tekbir getirdikten sonra bize "yerinizde durun" anlamında işaret etti ve odasına girdi. Çıktığında başından sular damlıyordu. Bu şekilde dönüp namazı kıldırdı. Namazdan sonra da:

''Ben de sizin gibi bir insanım. Cünup olduğumu hatırladım'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (233), İbn Huzeyme (1629) ve İbn Hibban (2235) rivayet ettiler.

 

 

 

7238 (2)- Ebu Bekre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldumak için tekbir getirdikten sonra "yerinizde durun" anlamında işaret etti. Sonra odasına gidip geldi. Geldiğinde başından sular damlıyordu. Bu şekilde bize namazı kıldırdı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7239 (3)- Ebu Bekre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldırmak için tekbir getirdikten sonra "yerinizde durun" anlamında işaret etti. Sonra odasına gidip geldi. Geldiğinde başından sular damlıyordu. Bu şekilde cemaate namazı kıldırdı"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7240 (1) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Namaz için kamet getirilip cemaat saf tutunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odasından çıkıp geldi. Namaz kıldıracağı yerde durduktan sonra eliyle "yerinizde durun" anlamında işaret etti. Odasına girip çıktığında yıkanmıştı ve başından sular damlıyordu. Bu şekilde de bize namazı kıldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1/329, 2/101, 102), Müslim (1/168), Ebu Davud 1/94 (235) ve Nesai (1/128) rivayet ettiler.

 

 

 

7241 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Namaz için kamet getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odasından çıkıp geldi. Namaz kıldıracağı yerde durduktan sonra yıkanmadığını hatırladı. Bize: l;Yerinizde durun'' buyurduktan sonra odasına gitti. Biz saflarımızı bozmadan bekledik. Geldiğinde başından sular damlıyordu. Bu şekilde de bize namazı kıldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7242 (3)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Namaz için kamet getirilince saflarımızda durduk. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odasından çıkıp geldi. Namaz kıldıracağı yere kadar geldikten sonra yıkanmadığını hatırladı. Bize: ''Yerinizde durun'' buyurduktan sonra odasına gitti. Biz saflarımızı bozmadan bekledik. Yıkanıp geldi. Namaza durduğunda başından sular damlıyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Kesir, Camiu'l-Mesanid ve's-Sunen'de (7/462) zikretmiştir. 7247 (2)' de tekrar edecektir.

 

 

 

7243 (4)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırmak üzere geldi. Tekbir getirdikten sonra bize "olduğunuz yerde durun" anlamında işaret ederek odasına gitti ve yıkandı. Geldiğinde başından sular damlıyordu. Bu şekilde bize namazı kıldırdıktan sonra: "Cünuptum ve yıkanmayı unutmuşum" buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari:, ğusl (1/77) ve Ebu Davud, taharet 1/61 (235) rivayet ettiler.

 

 

 

7244 (5)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Namaz için kamet getirilince saflarımızda durduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odasından çıkıp geldi. Namaz kılduacağı yere kadar geldikten sonra cünup olduğunu hatırladı. Bize: "Yerinizde durun" buyurduktan sonra odasına gidip yıkandı. Çıktığında başından sular damlıyordu. Yeniden tekbir getirip namazı kıldırdı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari 1/383 (275), Müslim 1/423 (605), Ebu Davud 1/61 (235), Nesai 2/82 (792) ve İbn Huzeyme 2/62 (1628) rivayet ettiler.

 

 

 

7245 (6)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Namaz için kamet getirilip cemaat de saflarda durunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırmak üzere çıktı. Namaz kıldıracağı yerde durunca biz tekbir getirmesini bekledik. Ancak bize: "Yerinizden ayrılmayın'' buyurarak odasına girdi. Biz çıkana kadar öylece yerimizde durduk. İçeride yıkanıp çıktı. Geldiğinde başında sular damlıyordu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ