MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 15- imamın Namazı Uzatmaması

 

3. Osman b. Ebi'l-As

 

7202 (1) Mutarrif der ki: Osman b. Ebi'l-As'ın yanına girdiğimde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Oruç; birinizin savaşta kullandığı kalkan gibi (onu günahlardan koruyan) bir kalkandm buyurduğunu işittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana söylediği son söz de Taif'e gönderirken söylediği: ''Ey Osman! Namaz kıldırrken kısa tut, zira cemaatin içinde yaşlı ve işi olanlar bulunabilir'' sözüdür."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/167) ve İbn Huzeyme (1891) rivayet ettiler.

10666 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

7203 (2)- Osman b. Ebi'l-As bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Kabilene imamlık yap. İmamlığı yaparken de namazı kısa tut, zira içlerinde küçükı yaşlı; zayıf; hasta veya işi olanlar bulunabilir.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8350-2) rivayet etti.

 

 

 

7204 (3)- Osman b. Ebi'l-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Osman! Kabilene imamlık yap. İmamlık yapan kişi de namazı kısa tutsun, zira içlerinde zayıf; yaşlı ve işi olanlar bulunabilir. Kendi başına kılarken de istediğin gibi kılarsın.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (983) rivayet etti.

 

 

 

7205 (4)- Osman b. Ebi'l-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana söylediği son söz: ''Bir topluluğa imam olduğunda namazları kısa tut" sözüdür."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (468), İbn Mace (988) ve Beyhaki (3''116) rivayet ettiler.

 

 

 

7206 (5)- Osman b. Ebi'l-As bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabileme imamlık yapmamı söyledi ve: "Bir topluluğa imamlık yapan kişi de namazı kısa tutsun, zira içlerinde zayıf, yaşlı, hasta ve işi olanlar bulunabilir" buyurdu. Kendi başıma olduğumda ise istediğim gibi kılabileceğimi söyledi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7207 (6)- Mutarrif der ki: Osman b. Ebi'l-As'ın yanına girdiğimde bana deve sütü ikram etti. "Oruçluyum" diyerek karşılık verdiğimde ıse şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Oruç; birinizin savaşta kullandığı kalkan gibi kişiyi Allah'ın azabından koruyan bir kalkandır. En güzel (nafile) oruç ise her aydan tutulan üç günlük oruçtur'' buyurduğunu işittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana söylediği son söz de: ''Namaz kıldırırken içlerinden en zayıf olanına göre kıldır. Zira cemaatin içinde küçükı yaşlı, zayıf ve işi olanlar bulunabilir'' sözüdür."

 

10664 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

7208 (7)- Mutarrif der ki: "Osman b. Ebi'l-As'ın yanına girdim ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder.

 

 

 

7209 (8)- Osman b. Ebi'l-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana söylediği son söz: ''Bir cemaate imam olduğun zaman namazı kısa tut'' sözüydü. Hatta ne kadar kısa tutmam gerektiğini göstermek için namazda Alak Suresi'ni okumamı söyledi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

n10 (9)- Osman b. Ebi'l-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Taif'e vali olarak gönderdiğinde bana söylediği son söz: ''İnsanlara imamlık yaparken namazı kısa tut'' sözüydü.

 

[Zayıf]

 

 

 

7211 (10)- Osman b. Ebi'l-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Taif'e vali olarak gönderdiğinde bana söylediği son söz: ''İnsanlara imamlık yaparken namazı kısa tut'' sözüydü. Hatta ne kadar kısa tutmam gerektiğini göstermek için namazda Alak Suresi'ni okumamı söyledi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ