MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

15- imamın Namazı Uzatmaması

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7189 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir topluluğa imam olduğu zaman namazı kısa tutsun, zira (cemaatin) içlerinde yaşlı, zayıf ve küçük olanlar bulunabilir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7190 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir topluluğa imam olduğu zaman namazı kısa tutsun, zira içlerinde zayıf; yaşlı ve işi olanlar bulunabilir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (795) ve Müslim (1/135) rivayet ettiler.

 

 

 

7191 (3)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz bir topluluğa imam olduğu zaman namazı kısa tutsun, zira içlerinde yaşlı, zayıf ve hasta olanlar bulunabilir. Ama tek başına kılıyorsa namazını istediği kadar uzatsın.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (3712) ve Müslim (980) rivayet ettiler.

 

 

 

7192 (4)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir topluluğa imam olduğu zaman namazı kısa tutsun, zira içlerinde yaşlı, zayıf ve küçük olanlar bulunabilir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

7193 (5)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir topluluğa imam olduğu zaman namazı kısa tutsun, zira içlerinde zayıf yaşlı ve işi olanlar bulunabilir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (2/54) rivayet etti.

 

 

 

7194 (6)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz bir topluluğa imam olduğu zaman namazı kısa tutsun, zira içlerinde zayıf; hasta ve yaşlı olanlar bulunabilir. Ama tek başına kılıyorsa namazını istediği kadar uzatsın.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/134), Şafil (1/105), Buhari (703), Ebu Davud (794) ve Nesai (/94) rivayet ettiler.

 

 

 

7195 (7)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz bir topluluğa imam olduğu zaman namazı kısa tutsun, zira içlerinde zayıf; hasta ve işi olanlar bulunabilir. Ama tek başına kılıyorsa namazını istediği kadar uzatsın.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Müslim (467) ve İbn Hibban (2136) rivayet ettiler.

 

 

 

7196 (8)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir topluluğa imam olduğu zaman namazı kısa tutsun, zira içlerinde zayıf; yaşlı ve işi olanlar bulunabilir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Bu hadis, Abdullah (b. Mes'ud) ile İbn Abbas'tan da rivayet olunmuştur.

 

 

 

7197 (9)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir topluluğa imam olduğu zaman namazı kısa tutsun, zira içlerinde yaşlı, zayıf ve küçük olanlar bulunabilir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ