MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 7- Kadınların Mescide Gitme Adabı

 

2. Esma binti Ebi Bekr

 

7117 (1) Esma binti Ebi Bekr der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (kadınlar için): ''İçinizden Allah'a ve ahiret gününe iman edenler (bizimle namaz kılarken) biz başımızı secdeden kaldırmadan başlarını kaldırmazlar'' buyurdu. Bunu da kadınlar namazda iken erkeklerin edeb yerlerini görmesin diye söyledi, zira o zamanlar erkekler nemire denilen çizgili kumaş parçalarını izar yapıp giyerlerdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/225 (851), Humeydı 1/157 (327) ve Beyhaki (2/241) rivayet ettiler.

 

 

 

7118 (2)- Esma der ki: Zamanında müslümanlar fakirdi ve giyecek olarak şu nemire denilen çizgili kumaş parçalarını izar yapıp giyerlerdi. Bu örtüler de ancak en fazla dizlerine kadar ulaşırdı. Bundan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (kadınlar için): ''AIlah'a ve ahiret gününe iman edenler namazda biz başımızı (secdeden) kaldırmadan başlarını kaldırmasın'' buyurdu. Zira erkeklerin giydikleri izar küçüktü ve (secdede iken) edeb yerleri görünebilirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

711 9 (3)- Esma binti Ebi Bekr der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biz kadınlar için şöyle buyurdu: ''İçinizden Allah'a ve ahiret gününe inananlar ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7120 (4)- Esma der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kadınlar!

İçinizden Allah'a ve ahiret gününe iman edenler (bizimle namaz kılarken) erkekler başını secdeden kaldırmadan başlarını kaldırmazlar'' buyurdu, Zira erkeklerin izarları kısaydı ve secdede edeb yerleri görünebilirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7121 (5)- Esma der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kadınlar! İçinizden Allah'a ve ahiret gününe iman edenler (bizimle namaz kılarken) imam başını secdeden kaldırmadan başlarını kaldırmasınlar'' buyurdu. Zira erkeklerin izarları (edeb yerleri görülebilecek şekilde) dardı (kısaydı),

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Ümmü Seleme (r.anha)

 

7122- Ümmü Seleme der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında farz namazı kılarken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verince kadınlar kalkar erkekler ise yerlerinde kalırdı. Kadınlar dağıldıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkınca arkasındaki erkekler de kalkardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (866) ve Nesai (3/67) rivayet ettiler.

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Bu konuda Ümmü Seleme'den farklı iki kanalla gelen iki hadis vardır ve İmamlık bahsinde zikredilecektir."

 

 

 

4. Sehl b. Sa'd (r.a.)

 

7123- Sehl b. Sa'd der ki: "Ashabın, giysi kıtlığından dolayı izarlarını çocuklar gibi boyunlarına bağlayıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaza durduklarını gördüm. İçlerinden birinin de: "Ey kadınlar! Erkekler kalkmadan secdeden başınızı kaldırmayın" diye seslendiğini de işitim."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (372), Müslim (918) ve Ebu Davud (635) rivayet ettiler.

3918 (1)'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ