MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

2- Cemaatle Namazın Vurgulanması

 

1. Amr b. Ümmü Mektum

 

7046 (1) Amr b. Ümmü Mektum der ki: Resulullahla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kör biriyim ve evim Mescid'den uzakta. Birinin yardımıyla ancak Mescid'e gelebiliyorum. Evimde namazı kılmama ruhsat var mı?" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ezanı duyuyor musun ?'' diye sorunca, ben: "Evet!" dedim. Bunun üzerine

Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman gelmemen için bir ruhsat göremiyorum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari 5/274 (2420), Müslim 1/452 (653), Ebu Davud 1/151 (552), Nesai ve Hakim (1/246, 247) rivayet ettiler.

 

 

 

7047 (2)- İbn Ümmü Mektum bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e gelince cemaatin az olduğunu gördü ve: ''Şimdi buradakilere bir imam atayıp dışarı çıkmayı ve cemaate katılmayıp namazı evinde kılan insanları evleriyle birlikte yakmayı düşünüyoramf'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Mescid'le evim arasında hurmalıklar ve ağaçlar var. Her zaman da bana yol gösterecek birini bulamıyorum. Namazları evimde kılabilir miyim?" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Ezanı duyuyor musun?'' diye sordu. Ben: "Evet!" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman cemaatle namaza ge'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

7048- Cabir b. Abdillah der ki: İbn Ümmü Mektüm, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Evim uzakta ve gözlerim görmüyor. Ama ezan sesini duyuyorum (namazı evimde kılabilir miyim)" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ezan sesini duyuyorsan emekleyerek de olsa'' veya: "Sürünerek de olsa gelmelisin" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2164) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup Taberanl'nin ravilerinin hepsi güvenilir olarak değerlendir''mişlerdir. "

 

 

 

3. İtban b. Malik

 

7049- Süfyan'ın güvenilir birinden rivayet ettiğine göre İtban b. Malik gözleri görmeyen birisiydi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namazları evde kılma konusunu sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ezanı duyuyor musun ?'' diye sordu. İtban: "Evet!" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazları evde kılması yönünde ruhsat vermedi.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ