MÜSNED-İ HANBEL

HASTA’NIN NAMAZI

 

DEVAM: 2- Gücü Varken Oturarak Namaz Kılan Kişinin Sevabımn Ayakta Kılamn Sevabının Yansı Olması

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

6994 (1) Saib der ki: Hz. Aişe (r.anha)'nin yanına girdiğimizde bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Oturarak namaz kılanın sevabı, ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardır" buyurduğunu söyledi.

 

[Zayıf]

 

 

 

6995 (2)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oturarak namaz kılanın sevabı, ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (1365) rivayet etti.

 

 

 

6996 (3)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bağdaş kurup oturarak namaz kılanın sevabı; ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

6997 (4)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oturarak namaz kılanın sevabı, ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardı'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

6998 (5)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oturarak namaz kılanın sevabı; ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardır'' buyurmuştur. 

 

[Hasen]

 

 

 

6999 (6)- Hz . .Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bağdaş kurup oturarak namaz kılanın sevabı; ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

7000 (7)- Mücahid bildiriyor: Saib, Aişe (r.anha)'ya: "Ancak oturarak namazı kılabiliyorum. Bu konuda ne dersin?" diye sorunca, Aişe (r.anha) şöyle cevap verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Oturarak namaz kılanın sevabı; ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardır'' buyurduğunu işittim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4. Saib

 

7001- Saib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oturarak namaz kılanın sevabı, ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardır'' buyurmuştur.

 

İsnadında mechul ravi vardır.

 

 

 

5. Abdullah b. Amr b. el-As (r.a.)

 

7002 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i otururken namaz kılarken gördüm. Ona: "Ama bana bildirilene göre oturarak namaz kılan kişinin sevabının ayakta namaz kılan kişinin sevabının yarısı kadar olduğunu söylemişsin" dediğimde: ''Ben (bu konularda) sizler gibi değilim'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Beyhaki (2/491) rivayet etti.

 

 

 

7003 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oturarak namaz kılanın sevabı; ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardır'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7004 (3)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oturarak namaz kılanın sevabı; ayakta kılan kişinin sevabının yarısı kadardır'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/191) rivayet etti.

 

 

 

7005 (4)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kişinin oturarak namaz kılmasını sorduğumda: 'Ayakta namaz ktlanın sevabının yarısını alır" buyurdu. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alan, ancak bunu güzelce yapmayan birilerini görünce: "Abdestinizi güzelce alın! Cehennem ateşinden yana topukların vay haline!" buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (735) rivayet etti.

 

 

 

7006 (5)- Abdullah b. Amr der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde oturarak namaz kılıyordu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Bana bildirilene göre oturarak namaz kılan kişinin sevabının ayakta namaz kılan kişinin sevabının yarısı kadar olduğunu söylemişsin. Ama sen oturarak kılıyorsun" dediğimde: "Öyle, ama ben (bu konularda) sizlerden herhangi biri gibi değilim'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ