MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

19- Yolculukta Nafile Namazının Kılınmayacağına Dair Rivayetler

 

1. İbn Ömer

 

6962 (1) İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolculuklarda farz namazların ne öncesinde ne de sonrasında nafile namaz kıldığını görmedim."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. İbn Huzeyme (1255, 1256) rivayet etti.

 

 

 

6963 (2)- İsa b. Hafs b. Asım, babasından bildiriyor: İbn Ömer'le birlikte yolculuğa çıktık. İbn Ömer farz namazı kıldıktan sonra oğullarından birinin nafile namaza durduğunu görünce şöyle dedi: "Yolculuklarda Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'in, Ömer'in ve Osman'ın arkasında namaz kıldım. Hiçbiri de farz namazların öncesinde ve sonrasında nafile namaz kılmadılar. Nafile namaz kılacak olsaydım farz namazı tam kılardım.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Müslim (689), Ebu Davud (1/473) ve İbn Mace (1071) rivayet ettiler.

 

 

 

6964 (3)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer bir yolculuktaydı. Yol arkadaşlarından biri vitir namazı kılmak için mola verince, İbn Ömer: "Neden bineğine binmiyorsun?" diye sordu. Adam: "Vitir namazı kılacağım" karşılığını verince, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin için en güzel örnek değil midir?" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6965 (4)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolculukta farz namazların ne öncesi, ne de sonrasında nafile namaz kıldığını görmedim."

 

[Zayıf]

 

 

 

6966 (5)- Osman b. Abdillah b. Suraka der ki: Bir yolculuktaytık ve İbn Ömer de bizimle birlikteydi. Ona yolculuklarda sünnet namazlarını kılma konusunu sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolculukta farz namazların ne öncesi, ne de sonrasında nafile namaz kıldığını görmedim" dedi. Ona meyvelerin satışını sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) afet tehlikesi geçene kadar meyvelerin satışını yasakladı" dedi. Ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Afetin geçtiği nasıl bilinir?" diye sorduğumda: "Sabah yıldızı (=Süreyya) doğduğu zaman afet tehlikesi geçmiş demektir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Seleme b. el-Ekva'

 

6967- Seleme b. el-Ekva der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yolculuklara çıkardım. İkindi ve sabah namazlarından sonra namaz kıldığını hiç görmedim."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, mevakit (1/152), Müslim, mesacid 1/567 (826), Ebu Davud 2/24 (1276), Tirmizi 2/278 (419, "garib"), Nesai 1/258 (517) ve İbn Mace 1/395 (1249) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ