MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 12- Namazı Kısaltarak Kılmak için Gereken Zaman ile Mesafe

 

2. Enes b. Malik (r.a.)

 

6855 (1) Yahya b. Yezid en-Hunai der ki: Enes b. Malik'e namazların kısaltılması konusunu sorduğumda: "Kufe'ye gittiğim zamanlarda dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kılardım" dedi. Yine şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç millik veya üç fersahlık -ki mesafe konusundaki tereddüt Şu'be'ye aittir- bir yolculuğa çıktığında namazları ikişer rekat olarak kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, musafirin 1/481 (691) ve Ebu Davud, kasru's-salat 2/3 (1201) rivayet ettiler.

 

 

 

6856 (2)- Yahya b. Ebi İshak bildiriyor: Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Medine'den yolculuğa çıktığımızda dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kıldı" dedi. Enes'e: "Bu yolculukta kaç gün kaldı?" diye sorduğumda, Enes: "On gün" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1081, 4297), Müslim (693), Tirmizi (548), Ebu Davud (1233), İbn Mace (1077) ve Nesai (3/118) rivayet ettiler.

 

 

 

6857 (3)- Yahya b. Ebi İshak bildiriyor: Enes b. Malik'e namazların kısaltılması konusunu sorduğumda: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Medine'den Mekke'ye yolculuğa çıktığımız da dönen e kadar namazları ikişer rekat olarak kıldı" dedi. Enes'e: "Orada kaldı mı?" diye sorduğumda, Enes: "Evet, Mekke'de on gün kaldık" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6858 (4)- Yahya b. Ebi İshak bildiriyor: Enes b. Malik'e yolculukta namaz konusunu sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Medine'den Mekke'ye yolculuğa çıktığımızda dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kılardık" dedi. Enes'e: "Mekke'de ne kadar kaldınız?" diye sorduğumda, Enes: "On gün kaldık" dedi. Ona: "O çıkışta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) neye niyetlendi?" diye sorduğumda: ''Umre ve hacca niyet ediyorum'' diyerek hac ile umreye niyetlendi" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ