MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 11- Yolcu Namazının Farz Kılınması ve Hükmü

 

9. Enes b. Malik (r.a.)

 

6839- Hafs bildiriyor: Enes b. Malik, Ensar'dan kırk kişilik bir grupla maaş bağlaması için bizi Şam'a Abdulmelik'e götürdü. Dönüşte Feccu'n-Nake'ye ulaştığımızda Enes bize öğle namazını iki rekat olarak kıldırdı. Namazı kıldırdıktan sonra da çadırına girdi. Geriye kalanlar kalkıp iki rekatın üzerine iki rekat daha kılmak isteyince Enes şöyle dedi: "Allah yüzlerini çirkin kılsın! ValIahi bu yaptıkları ne sünnete, ne de verilen ruhsata uygundur! Şehadet ederim ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bazıları dinde o kadar aşırıya kaçarlar ki okun hedefı' delip geçmesi gibi dinden çıkarlar'' buyurduğunu işittim."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2941) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Halef b. Hafs'ın biyografisini yazanı görmedim." el-Muhtare'de (1893) Diyau'l-Makdisı rivayet etti.

 

 

 

10. Abdullah b. Zübeyr (r.a.)

 

6840- Yahya b. Abbad b. Abdillah b. ez-Zübeyr, babasından bildiriyor: Muaviye hac için gelince biz de onunla birlikte Mekke'ye gittik. Mekke'de öğle namazını bize iki rekat olarak kıldırdıktan sonra Daru'n-Nedve'ye gitti. Osman, hilafeti döneminde yolcu namazını tam kıldırmaya başladıktan sonra Mekke'ye geldiği zaman öğle, ikindi ve yatsı namazlarını dörder rekat olarak kılardı. Mina ile Arafat'a çıktığı zaman ise namazı kısaltarak kılardı. Haccı bitirdikten sonra Mina'da ikamet ettiği süre içerisinde de Mekke'den çıkana kadar namazları tam kılardı. Muaviye öğle namazını bize iki rekat olarak kıldırınca namaz sonrası Mervan b. el-Hakem ve Amr b. Osman yanına gidip: "Amcan oğluna (Osman'a) karşı yaptığın ayıbı kimse yapmadı" dediler. Muaviye: "Neden?" diye sorunca, onlar: "Onun Mekke'de namazı tam kıldığını bilmiyor musun?" karşılığını verdiler. Muaviye: "Yazık sizlere! Doğru olanı benim yaptığımdan başkası mıdır? Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile, Ebu Bekr'le ve Ömer'le namazı bu şekilde kıldım!" deyince, onlar: "Ama amcan oğlu bu namazı tam kıldırdI. Senin ona muhalif davranman ona karşı bir ayıptır" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Muaviye ikindi namazını (Osman gibi) dört rekat olarak kıldırdI.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/156): "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

11. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

6841 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mina'da namazı iki rekat olarak kıldım. Ebu Bekr ile de iki rekat olarak kıldım. Ömer'le de iki rekat olarak kıldım. Şimdi ise kıldığımız bu dört rekattan payıma kabul görmüş iki rekat düşmesini çok isterdim.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tayalisi (318), Tahav!, Şerh meani'l-asar'da (11416) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10144) rivayet ettiler.

 

 

 

6842 (2)- İbn Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte (Mina'da) namazı iki rekat olarak kıldım. Ebu Bekr ile de iki rekat olarak kıldım. Ömer'le de iki rekat olarak kıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6843 (3)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Abdullah (b. Mes'ud), Osman'ın Mina'da namazı dört rekat olarak kıldırdığını görünce şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında (Mina'da) namazı iki rekat olarak kıldım. Ebu Bekr'in arkasında iki rekat olarak kıldım. Ömer'in de arkasında iki rekat olarak kıldım. Şimdi ise kıldığımız bu dört rekattan payıma kabul görmüş iki rekat düşmesini çok isterdim."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2962) rivayet etti.

12212 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6844 (4)- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mina'da namazı iki rekat olarak kıldım. Ebu Bekr ve Ömer'le de iki rekat olarak kıldım. Şimdi ise kıldığımız bu dört rekattan payıma kabul görmüş iki rekat düşmesini çok isterdim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6845 (5)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Hz. Osman, Mina'da namazı dört rekat olarak kıldırınca Abdullah (b. Mes'ud) şöyle dedi: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile (Mina'da) namazı iki rekat olarak kıldım. Ebu Bekr ile iki rekat olarak kıldım. Ömer'le de iki rekat olarak kıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1084), Müslim (695), Ebu Davud (1960)ve Nesai (3/120) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ