MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 11- Yolcu Namazının Farz Kılınması ve Hükmü

 

İbn Abbas (r.a.)

 

6786 (15) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculukta namazları ikişer rekat, mukim iken de dörder rekat olarak kıldı. Yolcu iken dört rekat kılan kişi, mukim iken iki rekat kılmış gibidir. Namaz sadace bir defa kısaltılarak kılınmıştır. Onda da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki, diğerleri de birer rekat kılmışlardır."

 

[Zayıf]

 

 

 

6787 (16) İbn AbbAs der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Mekke-Medine arasında yolculuk yaptık. Güven içinde olmamız ve (düşmandan yana) hiçbir korku taşımamamıza rağmen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazları ikişer rekat olarak kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6788 (17)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) MekkeMedine arası yolculuklara çıktığında Allah'tan başka hiç kimseden yana bir korku taşımamasına rağmen namazları ikişer rekat olarak kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6789 (18)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculukta olduğu zaman namazları ikişer rekat olarak kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6790 (19)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Mekke Medine arası yolculuklara çıktık. Allah'tan başka hiç kimseden yana bir korku taşımamamıza rağmen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazları ikişer rekat olarak kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6791 (20)- Musa b. Seleme der ki: İbn Abbas'a cemaatle namaza yetişememem durumunda Batha'da namaz kılma konusunu sorduğumda: "İki rekat kılarsın. Ebu'l- Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti budur" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6792 (21)- Musa b. Seleme der ki: İbn Abbas ile birlikte Mekke'deydik. Ona: "Sizinle birlikteyken (cemaatle) namazı dört rekat olarak kılıyoruz. Ancak çadırlarımızda iken iki rekat olarak kılıyoruz" dediğimde: "Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti budur" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

6793- Ubeydullah b. Zahr'ın bildirdiğine göre Ebu Hureyre (r.a.) şöyle demiştir: "Ey insanlar! Allah, Nebiinin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diliyle namazın mukim iken dört, yolcu iken de iki rekat olarak kılınmasını farz kıldı."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Başka kanalla mutabiini Buhari, taksiru's-salat (2/55), Müslim ve Nesai, salat 1/225 (453) rivayet ettiler.

 

 

 

3. Hz. Ömer (r.a.)

 

6794- Hz. Ömer der ki: "Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diliyle kısaltmadan tam olarak yolculukta namaz iki rekattır. Aynı şekilde Kurban bayramı namazı iki rekattu, Ramazan bayramı namazı iki rekattır. Cuma namazı da iki rekattu."

 

Zübeyd bir defasında bunu rivayet ederken: "Sanırım Ömer'den" ifadesini kullanmıştır. Abdurrahman ise rivayet ederken terddütsüz bir şekilde Ömer'den olduğunu söylemiştir. İbn Ebi Leyla da rivayet ederken: "Ömer'in şöyle dediğini işittim" ifadesini kullanmıştır.

 

 

SONRAKİ