MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 11- Yolcu Namazının Farz Kılınması ve Hükmü

 

İbn Abbas (r.a.)

 

6776 (5) İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir defasında Medine'den yolculuğa çıktığında herhangi bir korku taşımadığı için dönene kadar namazlarını ikişer rekat olarak kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (547, "hasen -sahih") ve Nesai (1/211) rivayet ettiler.

 

 

 

6777 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke-Medine arası yolculuk yaptık. (Düşmandan yana da) herhangi bir korku olmadığı halde namazları ikişer rekat olarak kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6778 (7)- Musa b. Seleme der ki: İbn Abbas'a: "Cemaatle namaza yetişemediğin zaman Batha'da iken namazı kaç rekat kılarsın?" diye sorduğumda: "İki rekat olarak kılarım. Zira Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti budur" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (688) rivayet etti.

 

 

 

6769 (8)- Şa'bi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer ile İbn Abbas şöyle demişlerdir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculukta namazları ikişer rekat olarak belirlemiştir. Yolculukta kişi (dört rekatlık namazı) iki rekat kıldığı zaman namazı tam kılmış demektir. Yolculukta vitri kılmak da sünnettir."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1194) ve Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (1/422) rivayet ettiler.

 

 

 

6780 (9)- Said b. Şufey bildiriyor: İnsanlar yolculukta namazı İbn Abbas'a sorduklarında: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıktığı zaman dönen e kadar namazları ikişer rekat olarak kılardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2737) ve Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (1/417) rivayet ettiler.

 

 

 

6781 (10)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

6782 (11)- Said b. Şufey bildiriyor: İnsanlar yolculuk namazını İbn Abbas'a sorduklarında: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıktığı zaman dönene kadar namazları iki rekattan daha fazla kılmazdı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ