MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 6- Bineğe binen kişi, Bineği Tökezleyen Kişi Ne Der.

 

4. Kays b. Sa'd

 

6682 (1) Abdurrahman b. Ebi Ümeyye bildiriyor: (Hz. Osman'ın katledildiği) ilk fitne zamanlarında Habib b. Mesleme at üzerinde Kays b. Sa'd b. Ubade'nin yanına geldi. Habib eyer üzerinde biraz geri çekilip: "Gel öne bin!" deyince, Kays b. Sa'd binmeyi kabul etmedi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bineğin ön tarafında binek sahibi daha fazla hak sahibir'' buyurduğunu işittim" dedi. Habib de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu dediğini bilmiyor değilim, ama senin için (arkada düşmenden) endişe ediyorum" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (13226) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir ile el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri güvenilir ravilerdiL"

 

 

 

6683 (2)- Kays b. Sa'd der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldiğinde yıkanması için su getirdik. Yıkandıktan sonra vers ile boyanmış bir çarşaf getirdik. Getirilen çarşafı üzerine sardı. Göbeğinin kıvrımlarında kalan versin izini şu an hala görür gibiyim. Daha sonra binmesi için bir merkep getirdik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Merkebin sahibi ona binmeyi daha fazla hakeder'' buyurunca, biz: "Ey Allah'ın Resulü! Merkeb senindir" dedik.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (466, 3604) rivayet etti.

 

 

 

5. Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

6684- Ömer b. el-Hattab der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğin ön tarafına binmekte binek sahibinin daha fazla hak sahibi olduğuna hükmettL"

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemt (13228) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir ravilerdir. "

 

 

 

6. Bureyde

 

6685- Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürürken merkebine binmiş bir adam geldi. Merkep üzerinde az geriye çekilerek: "Ey Allah'ın Resulü! Bin!" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Merkebi bana vermedikçe ön tarafına binmekte benden daha hak sahibisin'' buyurdu. Adam: "O zaman merkebi sana veriyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bindi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2572). Tirmizi (2773) ve İbn Hibban (4735) rivayet ettiler.

 

 

 

7. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

6686- Ebu Said el-Hudri (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi bineğinin ön tarafına binmekte herkesten daha fazla hak sahibidir. Yine bir meclisten kalkan kişi geri dönünce kalktığı yere oturmada herkesten fazla hak sahibidir.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Darimi 2/371 (2666) ve İbn Ebi Şeybe 8/372 (5525) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ