MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 2- Yolculuk için En Uygun Günler, Yolcuyu Uğurlama, Ona Nasihatlerde Bulunup Dua Etme

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

6606 (1) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Yolculuğa niyetlenen bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana tavsiyede bulun!" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a karşı takvalı olmanı, çıktığın her bir yüksek yerde de tekbir getirmeni tavsiye ediyorum'' buyurdu. Adam dönüp giderken de ona: ''Allahım! Yolunu kısa, yolculuğunu da kolay kıl'' diye dua etti.

 

Diğer tahric: İbn Mace ve Said b. Mansur rivayet ettiler.

 

 

 

6607 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Yolculuğa niyetlenen bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip vedalaşmak istedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: 'Allah'a karşı takvalı olmanı, çıktığın her bir yüksek yerde de tekbir getirmeni tavsiye ediyorum'' buyurdu. Adam dönüp giderken de ona: ''Allahım! Yolunu kısa, yolculuğunu da kolay kıl'' diye dua etti.

 

Diğer tahric: İbn Mace ve Suyuti, Camius'-Sağir'de rivayet ettiler.

 

 

 

6608 (3)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Yolculuğa niyetlenen bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana tavsiyede bulun!" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah'a karşı takvalı olmanı, çıktığın her bir yüksek yerde de tekbir getirmeni tavsiye ediyorum'' buyurdu. Adam dönüp giderken de ona: ''Allahım! Yolunu kısa, yolculuğunu da kolay kıl'' diye dua etti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace, cihad 2/926 (2771), İbn Ebi Şeybe 10/359 (9657) ve Hakim (1/445) rivayet ettiler. Hakim -Sahih- olduğunu söylemiş, Zehebi de (2/98) bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

6609 (4)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Yolculuğa niyetlenen bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana tavsiyede bulun!" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a karşı takvalı olmanı, çıktığın her bir yüksek yerde de tekbir getirmeni tavsiye ediyorum'' buyurdu. Adam dönüp giderken de ona: ''Allahım! Yolunu kısa, yolculuğunu da kolay kıl'' diye dua etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3445), İbn Hibban (2692, 2702) ve Hakim (2/98) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ