MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 1- Yolculuk Adabı, Yolculuk Duaları ve Yolculukta İlgili Diğer Hususlar Yolculuğa Teşvik ve Yolculuk Adabı

 

7. Cabir b. Abdillah

 

6597 (1) Cabir b. Abdillalı'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Münbit topraklarda yolculuk yaptığınız zaman develerinizin otlanmasına fırsat verin. Mutad olarak aldığınız (günlük) mesafeyi aşmayın. Çorak topraklarda yolculuk yaptığınızda yürüyüşünüzü hızlandırın. Yolculuğunuzu gece yapmaya çalışını zira gece vakti daha fazla yol alınır. Canere (gulyabanilere) maruz kaldığınız zaman ezan okuyun. Yol üzerinde namaz kılmayın ve yol üzerinde konaklamayın. Çünkü oralar (gece vakti) yılanların ve yabani hayvanların barınağı, insanların tuvalet için ihtiyaç giderdiği yerlerdir. Bunlar (ihtiyaçlarını yollara yapanlar) da lanetlenmişlerdir. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (329) ve İbn Huzeyme (2548) rivayet ettiler.

Şahitlerini Müslim, imare 3/1525 (1926), Ebu Davud, cihad 3/28 (2569), Tirmizi, edeb 5/143 (2858, "hasen -sahih"), Nesai (2/9, 77) ve İbn Huzeyme (2550) rivayet ettiler.

 

 

 

6598 (2)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Münbit topraklarda yolculuk yaptığınız zaman develerinizin otlanmasına fırsat verin. Mutad olarak aldığınız (günlük) mesafeyi aşmayın. Çorak topraklarda yolculuk yaptığınızda yürüyüşünüzü hızlandırın. Yolculuğunuzu gece yapmaya çalışını zira gece vakti daha fazla yol alınır. Gulyabanilere maruz kaldığınız zaman ezan okuyun. Yol üzerinde namaz kılmayın ve yol üzerinde konaklamayın. Çünkü oralar (gece vakti) yılanların ve yabani hayvanların barınağıdır. (Tuvalet) ihtiyaçlarınızı yollarda görmeyinı zira bunu yapanlar lanetlenmişlerdir. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

8. Ebu Katade

 

6599- Ebu Katade der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculukta gece konakladığı zaman sağ tarafına yatardı. Sabaha karşı mola verdiğinde ise başını avuçlarının arasına koyar dirseklerini de havaya diker öyle uyurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, ezan 2/109 (262), Müslim, Musafirin 1/508 (736), Nesai, ezan 2/30 (685), İbn Mace 1/378 (1198) ve Malik, salatu'l-leyl 1/120 (8) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ