MÜSNED-İ HANBEL

DUHA (KUŞLUK) NAMAZI

 

3- Ashabın Bu Namaz Konusundaki İhtilafları

 

1. Ali b. Ebi T3Jib

 

6519 (1) Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk vaktinde namaz kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/235) zikretmiş ve: "Ahmed'in ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

6519 (1)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazını, batı tarafında Güneş'in ikindi vakti konumu ne ise doğu tarafındaki mukabil konumunda kılardı." Müsned'i tertip eden der ki: "Farklı kanallarla ve daha uzun metinlerle Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nafile namazları konusu işlenirken zikredilmiştir."

 

 

 

2. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

6521 (1) Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazını devamlı o kadar çok kılardı ki biz: "Artık bu namazı asla bırakmaz!" diye düşünmeye başlardık. Bazen de kılmaya o kadar uzun bir süre ara verirdi ki biz: "Artık bir daha bu namazı kılmayacak!" diye düşünürdük.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/342 (477, "hasen garib"), Ebu Nuaym, Tarihu Isbehan'da (1/244) ve Bağavi, Şerhu's-Sünne'de (4/136) rivayet ettiler.

 

 

 

6522 (2)- Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazını devamlı o kadar çok kılardı ki biz: "Artık bu namazı asla bırakmaz!" diye düşünmeye başlardık. Bazen de kılmaya o kadar uzun bir süre ara verirdi ki biz: "Artık bir daha bu namazı kılmayacak!" diye düşünürdük.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ