MÜSNED-İ HANBEL

DUHA (KUŞLUK) NAMAZI

 

2- Kuşluk Namazının Vakti ve Cemaatle Kılınabilmesi

 

1. Zeyd b. Erkam (r.a.)

 

6512 (1) Zeyd b. Erkam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kuba ahalisinin yanına çıktığında kuşluk namazı kıldıklarını görünce: ''Evvabin (kuşluk) namazı, süt'ten kesilmiş develerin ayakları sıcaktan yandığı zaman kılınır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, müsafirin 1/515 (748), İbn Huzeyme 2/229 (1227) ve Beyhaki (3/49) rivayet ettiler.

 

 

 

6513 (2)- Kasım eş-Şeybani: bildiriyor: Zeyd b. Erkam, Kuba mescidinde kuşluk namazı kılan bir toplulukla karşılaşınca şöyle dedi: "Bu saat haricinde namaz kılmanın daha faziletli olduğunu bilmiyorlar mı? Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evvabin (kuşluk) namazı, süt'ten kesilmiş develerin ayakları sıcaktan yandığı zaman kılınır'' buyurmuştur." Kasım başka bir defa rivayet ederken: "Kuşluk namazı kılan insanlarla karşılaştı" ifadesini kullanır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6514 (3)- Kasım eş-Şeybani: bildiriyor: Zeyd b. Erkam, Kuba mescidinde kuşluk namazı kılan bir toplulukla karşılaşınca şöyle dedi: "Bu saat haricinde namaz kılmanın daha faziletli olduğunu bilmiyorlar mı? Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evvabin (kuşluk) namazı, süt'ten kesilmiş develerin ayakları sıcaktan yandığı zaman kılınır'' buyurmuştur."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6515 (4)- Zeyd b. Erkam bildiriyor: Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş doğduktan sonra Kuba mescidine girince bazılarının orada namaz kıldığını gördü ve: ''Evvabin olanlar (Allah'a yönelenler) bu namazı sütten kesilmiş develerin ayakları sıcaktan yandığı zaman kılarlardı'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ