MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

21- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ramazan'da Kıldığı Namaz

 

1- Hz. Aişe (r.anha)

 

6485 (1) Ebu Seleme der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ramazan'da kıldığı namazı sorduğumda şöyle cevap verdi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne Ramazan'da, ne de başka bir zamanda on bir rekattan fazla kılmazdı. Dört rekat kılardı ki onun güzelliğinden ve uzunluğundan sorma! Sonra yine dört rekat daha kılardı ki bununda güzelliğinden ve uzunluğundan hiç sorma! Sonra üç rekat kılardı." Hz. Aişe (r.anha) ekledi: "Ey Allah'ın Resulül Vitir namazını kılmadan mı uyuyorsun?" diye sorunca: "Ey Aişe (r.anha)! Benim gözlerim uyur, fakat kalbim uyumaz'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, teheccüd 3/3 (1147), Müslim, musafirin 1/509 (738), Ebu Davud, salat 2/40 (1341) ve Tirmizi 2/302 (439 "hasen -sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

6486 (2)- Ebu Seleme der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ramazan'da kıldığı namaz nasıldı?" diye sorduğumda şöyle cevap verdi: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne Ramazan'da, ne de başka bir zamanda on bir rekattan fazla kılmazdı. Dört rekat kılardı ki onun uzunluğundan ve güzelliğinden sorma! Sonra yine dört rekat daha kılardı ki bununda uzunluğundan ve güzelliğinden hiç sorma! Sonra üç rekat kılardı." Hz. Aişe (r.anha) ekledi: "Ey Allah'ın Resulü! Vitir namazını kılmadan mı uyuyorsun?" diye sorunca: "Ey Aişe (r.anha)! Benim gözlerim uyur, fakat kalbim uyumaz'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6487 (3)- Ebu Seleme anlatıyor: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ramazan'da kıldığı namaz nasıldı?" diye sorduğumda şöyle cevap verdi: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne Ramazan'da, ne de başka bir zamanda on bir rekattan fazla kılmazdı. Dört rekat kılardı ki onun güzelliğinden ve uzunluğundan sorma! Sonra yine dört rekat daha kılardı ki bununda güzelliğinden ve uzunluğundan hiç sorma! Sonra üç rekat kılardı." Hz. Aişe (r.anha) ekledi: "Ey Allah'ın Resulü! Vitir namazını kılmadan mı uyuyorsun?" diye sorunca: "Ey .Aişe (r.anha)! Benim gözlerim uyur, fakat kalbim uyumaz'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ