MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

16- Binek Üzerinde Vitir Kılmak ve Bineğinden inen Kişinin Vitri Yerde Kılması

 

1- İbn Ömer (r.a.)

 

6440 (1) Said b. Cübeyr'in bildirdiğine göre İbn Ömer, nafile namazları bineğinin üzerinde kılar, vitir namazını kılacağı zaman ise b ineğinden inip yerde kı lardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (1/429) rivayet ettiler.

 

 

 

6441 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devenin üzerinde vitir namazını kılmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (999), Müslim (700), Tirmizi (472) ve Nesai (3/232) rivayet ettiler.

 

 

 

6442 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devenin üzerinde vitir namazını kılmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6442 (3)- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer bineğinin üzerinde namaz kılar, vitri de bineğinin üzerinde kılardı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de bu şekilde yaptığını söylerdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6444 (5)- Said b. Yesih'ın bildirdiğine göre İbn Önıer ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin için örnek değil mi? O devesinin üzerinde vitir kılardı" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta (1/145) rivayet etti.

 

 

 

6445 (6)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6446 (7)- Salim'in bildirdiğine göre Abdullah (b. Ömer) gece devesinin üzerinde namaz kılar, vitri de kılardı. Devenin de hangi yöne döndüğünü önemsemezdi. Musa b. Ukbe der ki: "Salim'ın de böyle yaptığını gördüm. Nafi bana Abdullah'ın bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırarak yaptığını söylediğini bildirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1095) rivayet etti.

 

 

 

6447 (8)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerinde vitir namazı kılmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6448 (9)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerinde vitir namazı kılmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6449 (10)- Salim b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Abdullah b. Ömer seferdeyken gece namazı kılar ve vitri de devesinin üzerinde kılardı. Devesinin de hangi yöne döndüğünü önemsemez ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırarak yaptığını söylerdi. Musa der ki: "Salim'in de aynı şekilde yaptığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

4187'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ