MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

14- Vitir Namazında kunut Duası

 

1- Hz. Hasan ile Hüseyin (r.anhuma)

 

6430 (1) Hz. Hasan b. Ali der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitirde okuyacağım duayı bana öğretti: "Allahümme'hdini fimen hedeyt, ve-afini fimen afeyt, ve-tevelleni fimen tevelleytı ve-barik li fima a'tayt, ve-kıni şerre ma kadayt, fe-inneke takdi ve-la yukda aleyk, inneha la yezillu men valeyt tebarekte rabbena ve-tealeyt (=Allahım! Hidayet verdiklerinin arasmda bana da hidayet ver. Afiyet verdiklerinin arasında bana da afiyet ver. Beni, işlerini üzerine aldıkların arasına koy. Verdiğini benim için bereketli kıl. Takdir ettiğin şeylerin şerrinden beni koru. Şüphesiz ki ancak Sen hükmedersin ve Sana hükmedilmez. Kimi dost edinirsen zelil olmaz. Rabbimizı mübarek ve yücesin).''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Darimi (1591) ve İbn Huzeyme (2347, 2348) rivayet ettiler.

 

 

 

6431 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6432 (3)- Ebu'l-Havra es-Sa'di der ki: Hasan b. Ali'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ne hatırlıyorsun?" diye sorduğumda şöyle cevap verdi: Sadaka hurmalarından bir hurma alıp ağzıma attığımda onu çekip aldı ve hurmaların arasına attı. Bir adam: "Bu hurmayı yeseydi ne olurdu ki?" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biz sadaka yemeyiz'' cevabını verdi.

 

Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şüpheli bulduğun şeyi bırak, şüphe duymadığın şeye bak. Doğruluk gönül rahatlığı, yalan ise şüphe doğurur'' derdi.

 

Yine bize şu duayı öğretirdi: ''Allahım! Hidayet verdiklerinin arasında bana da hidayet ver. Afıyet verdiklerinin arasında bana da afiyet ver. Beni, işlerini üzerine aldıkların arasına koy. Verdiğini benim için bereketli kıl. Takdir ettiğin şeylerin şerrinden beni koru. Kimi dost edinirsen zelil olmaz. '' Bazen: ''Rabbimizl mübarek ve yücesin'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6433 (4)- Ebu'l-Havra. der ki: Hasan b. Ali'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ne hatırlıyorsun?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: Zekat hurmalarından bir hurma alıp ağzıma attığımda onu çekip aldı ve hurmaların arasına attı. "Şu çocuk bu hurmayı yeseydi ne olurdu ki?" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biz Muhammed ailesine sadaka (zekat) helal değildir'' cevabını verdi.

Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şüpheli bulduğun şeyi bırak, kuşku duymadığın şeye bak. Doğruluk gönül rahatlığı, yalan ise şüphe doğurur'' derdi.

Yine bize şu duayı öğretirdi: ''Allahım! Hidayet verdiklerinin arasında bana da hidayet ver. Afiyet verdiklerinin arasında bana da afiyet ver. Ben,~ işlerini üzerine aldıkların arasına koy. Verdiğini benim için bereketli kıl. Takdir ettiğin şeylerin şerrinden beni koru. Şüphesiz ki ancak Sen hükmedersin ve Sana hükmedilmez. Kimi dost edinirsen zelil olmaz. '' Şu'be der ki: Zannedersem:

''Rabbimizl mübarek ve yücesin'' sözünü de söyledi. Şu'be: Bunu bana ondan duyan bir kişi nakletti, deyip bu hadisi nakletti. (Muhammed b. Cafer der ki) Şu'be: "Bunu, Ebu'l-Havra'yı duyan bir kişi bana nakletti" deyip bu hadisi babasının vefatından sonra Mehdi'ye dayandırarak ''Rabbimizl mübarek ve yücesin'' sözünü zannedersem ibaresini zikretmeden nakledince, ben: "Hadisin bu kısmından emın misin?" diye sordum, Şu'be: "Eminim" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6434 (5)- Ebu'l-Havra, Hüseyin b. Ali der ki: "Dedem -veya Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), vitirde okuyacağım duayı bana öğretti ... " deyip aynı hadisi nakletti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2- Hz. Ali

 

6435 (1) Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitrin sonunda şöyle derdi: ''Allahümme inni euzu bike bi-rıdake min sahatik. ve-euzü bi-muafatike min ukubetik, ve-euzu bike minke, la uhsi senaen aleyke, ente kema esneyte ala nefsik (=Allahım! Öfkenden rızana, cezalandırmandan bağışlamana sığınırım. Senden yine sana sığınırım. Sana hakkıyla senada bulunamam. Sen kendini övdüğün gibisin)''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1427) ve Tirmizi (3566) rivayet ettiler.

 

 

 

6436 (2)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitrin sonunda şöyle derdi: ''Allahım! Öfkenden rızana, cezalandırmandan bağışlamana sığınırım. Senden yine sana sığınırım. Sana hakkıyla övgüde bulunamam. Sen kendini övdüğün gibisin.''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6437 (3)-Z Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitrin sonunda şöyle derdi: ''Aflahım! Öfkenden rızana, cezalandırmandan bağışlamana sığınırım. Senden yine sana sığınırım. Sana hakkıyla övgüde bulunamam. Sen kendini övdüğün gibisin.''

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ