MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 12- Bir,Üç,Beş,Yedi  ve Dokuz Rekat Vitir Kılmak; Vitir Namazında Kıraat ve Selam Verdikten Sonra Söylenecekler

 

5- Abdurrahman b. Ebza

 

6410 (1) Abdurrahman b. Ebza'nın bildirdiğine göre ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la Suresini okurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Nesai, kıyamu'l-leyl 3/244 (1729) ve İbn Mace, ikametu's-salat 1/370 (1171) rivayet ettiler.

 

 

 

6411 (2)- Abdurrahman b. Ebza'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la, Kafinın ve İhlas surelerini okurdu. Selam verince: 'Sübhanel-Melikil-Kuddusi Sübhanel-Melikil-Kuddus, Sübhane'l-Meliki'l-Kuddus'' der ve üçüncüde sesini yükseltirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/63 (1423), Nesai 3/244 (1729), Tirmizi 2/326 (462 "hasen ğarıb") ve İbn Mace 1/370 (1171) rivayet ettiler.

 

 

 

6412 (3)- Abdurrahman b. Ebza'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la, Kafirun ve İhlas surelerini okurdu. Selam verince de üç defa: ''Sübhane'I-Meliki'l-Kuddus'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

6413 (4)- Abdurrahman b. Ebza'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la, Kafirun ve İhlas surelerini okurdu. Selam verince de üç defa: ''Sübhane'l-Meliki'l-Kuddus'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6414 (5)- Aynı hadis başka bir kanalla Abdurrahman b. Ebza'dan nakledilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6415 (6)- Abdurrahman b. Ebza'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la, Kafirün ve İhlas surelerini okurdu. Selam verince de üç defa: ''Sübhand-Meliki'l-Kuddus'' der ve üçüncüde sesini yükseltirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6416 (7)- Abdurrahman b. Ebza'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la, Kafirün ve İhlas surelerini okurdu. Selam verince de üç defa: "Sübhane'I-Meliki'l-Kuddus" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6417 (8)- Abdurrahman b. Ebza'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la, Kafirun ve İhlas surelerini okurdu. Vitir namazını bitirince de üç defa: ''Sübhane'I-Meliki'l-Kuddus'' der ve üçüncüde sesini yükseltirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6418 (9)- Abdurrahman b. Ebza'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la, Kafirun ve İhlas surelerini okurdu. Vitir namazını bitirince de üç defa: ''Sübhane'I-Meliki'l-Kuddus'' der ve üçüncüde sesini yükseltirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6419 (10)- Abdurrahman b. Ebza'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la Suresini okurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6- Ubey b. Ka'b

 

6420 (1) Ubey b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} vitir namazında A'la, Kafirun ve İhlas surelerini okurdu. Vitir namazını bitirince de üç defa: ''Sübhtine'l-Meliki'l-Kuddus'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6421 (2)-Z Ubey b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında A'la, Kafirun ve İhlas surelerini okurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6422 (3)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7- Hz. Aişe (r.anha)

 

6423- Abdulazız b. Cüreyc der ki: Müminlerin annesi Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında ne okurdu 7" diye sorunca: "Birinci rebitta A'la, ikinci rekatta Kafirun, üçüncü rekatta ise İhlas ve Muavvizeteyn surelerini okurdu" cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

8- Ümmü Seleme (r.anha)

 

6424- Ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi ve beş rekat vitir kılar, bunları selam veya konuşmayla bölmezdi" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (3/239) rivayet etti.

 

 

 

9- Ebu Umame

 

6425- Ebu Umame der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dokuz rekat vitir kılardı. Kilo alıp şişmanlayınca, yedi rekat vitir kılıp oturduğu yerde, Zilzal ve Kafirun sureleriyle iki rekat kılmaya başladı."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/241) ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

 

10- Hz. Aişe ile Meyınune (r.anhuma)

 

6426- Hakem der ki: Miksem'e "Üç rekat vitir kıldıktan sonra namazın (sabah namazının) geçmesinden korkup hemen mescide çıkıyorum" deyince, Miksem: "Ya beş veya yedi rekattan az vitir kılma!" karşılığını verdi. Bunu Mücahid ve Yahya b. el-Cezzar'a söylediğimde bana: "Ona bunu kimden naklettiğini sor" dediler. Miksem'e bunu sorduğumda ise: "Güvenilir olanlar kanalıyla, Meymune ile Hz. Aişe (r.anha) vasıtasıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ