MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 11- Uyumadan Önce Vitir Kılmak

 

2- Hz. Ömer

 

6392- Eş'as b. Kays der ki: Bir gün Hz. Ömer'in yanında misafir olduğumda, hanımını tutup dövdü ve: "Ey Eş'as! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ezberlediğim şu üç şeyi sen de aklında tut: Erkeğe, neden hanımını dövdüğünü sorma, vitir namazını kılmadan da uyuma." Üçüncüsünü ise unuttum.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric. Tayalisi, Müsned (s. 10) rivayet etti.

 

 

 

3- Sa'd b. Ebi Vakkas

 

6393 (1) Muhammed b. Abdirrahman b. Abdillah b. el-Husayn'ın bildirdiğine göre Sa'd b. Ebi Vakkas, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mescid'inde yatsı namazını kıldıktan sonra sadece bir rekat vitir kılardı. Kendisine: "Ey Ebu İshak! Sadece bir rekat vitir kılıyor ve daha fazla kılmıyorsun" denilince, şöyle karşılık verdi: "Evet. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Vitir namazını kılmadan uyumayan işini sağlama almış olur'' buyurduğunu duydum."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/244) ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

 

6394 (2)- İbn Şihab der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünü meshettiği Abdullah b. Sa'lebe, Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bir rekat vitir kıldığını ve gece yarısı kalkıncaya kadar bu rekata bir şey eklemediğini söyledi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6395 (3)- Zühri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in fetih günü yüzünü meshettiği Abdullah b. Sa'lebe b. Suayr el-Uzri, Bedir savaşında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber olan Sa'd b. Ebi Vakkas'ın yatsı namazından sonra bir rekat vitir kıldığını ve gece yarısı kalkıncaya kadar bu rekata bir şeyeklemediğini söyledi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, dua 11/151 (6356) rivayet etti.

 

 

 

4- Ebu'd-Derda (r.a.)

 

6396 (1) Ebu'd-Derda der ki: "Dostum Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana üç şeyi vasiyet etti. Onları hiçbir şartta bırakmam: Her ayda üç gün oruç tutmamı, vitir namazını kılmadan uyumamamı ve mukim iken olsun, seferdeyken olsun kuşluk namazını kılmamı vasiyet etti.,,

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric. Ebu Davud (1433) rivayet etti.

 

 

 

6397 (2)- Ebu'd-Derda der ki: "Dostum (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana üç şeyi vasiyet etti. Onları hiçbir şartta bırakmam: Her ayda üç gün oruç tutmamı, vitir namazını kılmadan uyumamamı ve mukim iken olsun, seferdeyken olsun kuşluk namazını kılmamı vasiyet etti."

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertib eden der ki: Ebu Zer'in bu konuda başka rivayetleri vardır ve "Kuşluk Namazı" konusunda zikredileceklerdir.

 

 

SONRAKİ