MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 10- Vitir Namazının Vakti

 

4- İbn Ömer

 

6348 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sabah olmadan önce, vitir namazını kılmakta acele edin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1436), Tirmizi (467) ve İbn Huzeyme (1087) rivayet ettiler.

 

 

 

6349 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sabah olmadan önce, vitir namazını kılmakta acele edin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (750) rivayet etti.

 

 

 

6350 (3)- İbn Ömer der ki: "Gecenin başlangıcında namaz kılan, son namazını vitir yapsın. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yapılmasını emrederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6351 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Vitir, gece kılınan son rekattır (namazdır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (3/232) rivayet etti.

 

 

 

6352 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Vitir, gece kılınan son rekattır (namazdır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6353 (6)- Ebu Seleme b. Abdirrahman b. Avf ve Süleyman b. Yesar'ın bildirdiğine -Muhammed b. İbrahim der ki: Ben de onlarla aynı meclisteydim, ama küçük olduğum için hadis akhmda kalmadı.göre bir adam İbn Ömer'e vitir namazını sorunca, İbn Ömer hadisi zikretti ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece en son kılınan namazın vitir olmasını emretti" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6354 (7)- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer'e vitir namazı sorulunca şöyle derdi: "Ben yatmadan önce vitir kılarsam, sonra da (yatmaktan vazgeçip) gece namazı kılmak istersem, kıldığım vitir namazına bir rekat daha ekler, sonra ikişer ikişer olarak nafile kılarım, Namazı bitirince de bir rekat vitir kılarım, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece en son kıldığımız namazın vitir olmasını emretti."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/246) ravilerden İbn İshak'ın müdellis olduğunu söyledi.

 

 

 

6355 (8)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazınızın sonuncusunu vitir yapınız'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (472), Müslim (751) ve Ebu Davud (1438) rivayet ettiler.

 

 

 

6356 (9)- İbn Ömer şöyle derdi: Gece namaz kılan, son namazını vitir yapsın. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yapılmasını emretti. Tan ağarınca gece namazının ve vitrin vakti geçer. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tan yeri ağarmadan önce vitir namazını kılınız'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Kısa metinle Tirmizi (469) rivayet etti.

 

 

 

6357 (10)- İbn Ömer şöyle derdi: "Gece namaz kılan, sabah namazından önce son namazını vitir yapsın. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bu şekilde yapmalarını emrederdi.,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/208) rivayet etti.

 

 

 

6358 (11)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazınızın sonuncusunu vitir yapınız'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/540) rivayet etti,

 

 

 

6359 (12)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Gece namazınızın sonuncusunu vitir yapınız'' buyurdu.

 

 

SONRAKİ