MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

10- Vitir Namazının Vakti

 

1- Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

6323 (1) Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin başlangıcında, ortasında ve sonunda vitir kılardı. Sonunda ise gecenin sonunda vitir kılmaya başlayıp öyle devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (1/340) rivayet etti.

 

 

 

6324 (2)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin her saatinde vitir kıldı. Başlangıcında, ortasında ve sonunda. Sonunda ise gecenin sonunda vitir kılmaya başlayıp öyle devam etti."

 

[Zayıf]

 

 

 

6325 (3)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin başlangıcında, sonunda ve ortasında vitir kılmıştır. Sonunda seher vakti vitir kılmaya başlayıp öyle devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6326 (4)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin her saatinde vitir kıldı. Başlangıcında, ortasında ve sonunda. Sonunda ise gecenin sonunda vitir kılmaya başlayıp öyle devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6327 (5)- Esed oğullarından bir adamın bildirdiğine göre müezzin sabah namazı için ezan okuyunca Hz. Ali çıkıp şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir kılmamızı emretti ve kendisi de son dönemlerinde bu saatte kılmaya devam etti" dedikten sonra: "Ey İbnu'n-Nevvaha! Kamet getir" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tayalisı (174) rivayet etti.

 

 

 

6328 (6)- Esed oğullarından bir adamın bildirdiğine Hz. Ali yanlarına çıkıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vi tir kılmamızı emretti ve kendisi de son dönemlerinde bu saatte kılmaya devam etti" dedikten sonra: "Ey İbnu'n-Nebbah! Ezan oku -veya- Cemaati namaza çağır!" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

6329 (7)- Esed oğullarından bir adamın bildirdiğine Hz. Ali yanlarına çıkınca kendisine vitir namazını sordular. Hz. Ali: "Resulullah (ıallallahu aleyhi vmllem) bu saatte vitir kılmamızı emretti. Ey İbnu'n-NebbtLh! Cemaati çağır- veya ezan oku, ya da kamet getir!" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

6330 (8)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (sabah) ezan(ı) okunurken vitir kılardı.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1174) rivayet etti.

 

 

 

6331 (9)- Abduhayr der ki: Biz mesciddeyken Ali b. Ebi TtLlib yanımıza çıktı ve şöyle dedi: "Vitir namazını soran nerede? Şu an birinci rektltı kılan, biz yanına varıncaya kadar bir rektlı daha kılsın. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin başlangıcında vitir kılardı. Sonra gecenin ortasında kıldı. En sonunda bu saatte kıldı ve bu şekilde devam etti." Ravi der ki: "Hz. Ali'nin işaret ettiği saat tan ağardığı saatti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (790) rivayet etti.

 

 

 

6332 (10)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin her saatinde vitir kıldı. Başlangıcında, ortasında ve sonunda. Nihayetinde ise gecenin sonunda vitir kılmaya başlayıp öyle devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Maee (1186) vee İbn Huzeyme (1080) rivayet ettiler.

 

 

 

6333 (ll)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin her saatinde vitir kıldı. Başlangıcında, ortasında ve sonunda. Nihayetinde ise gecenin sonunda vitir kılmaya başlayıp öyle devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6334 (12)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (ıallollohu oleyhi vesellem) gecenin başlangıcında, ortasında ve sonunda vitir kılardı. Nihayetinde ıse gecenin sonunda vitir kılmaya başlayıp öyle devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6335 (13)-Z Hz. Ali der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin her saatinde vitir kıldı. Başlangıcında, ortasında ve sonunda. Nihayetinde ise gecenin sonunda vİtir kılmaya başlayıp öyle devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ