MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 9- Vitr'in Fazileti ve Kılınmaya Gayret Edilmesi

 

6- Mu'az b. Cebel (r.a.)

 

6309- Afrika kadısı Abdurrahman b. Rafi et-Tenuhi'nin bildirdiğine göre Muaz b. Cebel, Şam'a geldiği zaman Şam halkının vitir kılmadığını görünce Muaviye'ye: "Şam halkı neden vitir namazını kılmıyodar?" diye sordu. Muaviye: "Bunu kılmak onlara farz mı?" diye sorunca, Muaz şu karşılığı verdi: Evet. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu duydum: ''Yüce Rabbim bana (beş vakit namaz dışında) bir namazı daha kılmamı emretti. Bu vitir namazı olup yatsı ile fecrin doğuşu arasında kılınır.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4582), İbn Ebi Şeybe (2/297), Tayalisi (546) ve Taberani (2/313) rivayet ettiler.

 

 

 

7 - Ebu Basra

 

6310 (1) Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir kişinin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah (beş vakit namaz dışında) bir namazı daha kılmanızı istedi. Bu namazı yatsı ile sabah namazı arasında kılınız'' buyurdu.

İsmi verilmeyen sahabi, Ebu Basra el-Gifari'dir. Ebu Temim der ki: Ebu Zer ile otururken, Ebu Zer elimden tuttu ve Ebu Basra'ya gittik. Onu Amr b. el-As'ın evinin yanındaki kapıda bulduk. Ebu Zer: "Ey Ebu Basra! Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah (beş vakit namaz dışında) bir namazı daha kılmanızı istedi. Bu namazı yatsı ile sabah namazı arasında kılınız. Bu namaz vitir namazıdır'' buyurduğunu duydun mu?" diye sorunca, Ebu Basra: "Evet" cevabını verdi. Ebu Zer, tekrar: "Sen bunu duydun mu?" diye sorunca, Ebu Basra yine: "Evet" cevabını verdi. Ebu Zer, tekrar: "Sen bunu duydun mu?" diye sorunca, Ebu Basra yine: "Evet" cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (1/430) rivayet etti.

 

 

 

6311 (2)- Ebu Temim el-Ceyşani'nin bildirdiğine göre Amr b. el-As bir Cuma günü halka hutbe verip şöyle dedi: "Ebu Basra'nın bana anlattığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah (beş vakit namaz dışında) bir namazı daha kılmanızı istedi. Bu namaz vitir namazıdır. Bu namazı yatsı ile sabah namazı arasında kılınız'' buyurdu." Ebu Temim der ki: Ebu Zer elimden tutup benimle beraber Ebu Basra'nın namazgahına gitti ve: "Sen, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Amr'ın dediği gibi söylediğini duydun mu?" diye sordu. Ebu Basra: "Evet. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle dediğini duydum" cevabını verdı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:  Abdurrezzak (4582), İbn Ebi Şeybe (2/297), Taberani (2/313, 11/253) ve Hakim (3/593 "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

6312 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah (beş vakit namaz dışında) bir namazı daha kılmanızı istedi. Bu namazı vitir namazıdır'' buyurduğunu nakleder.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Darakutni (2/31) rivayet etti.

 

 

 

6313 (4)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah (beş vakit namaz dışında) bir namazı daha kılmanızı istedi. Bu namazı heba etmeyin. O da vitir namazıdır.'' buyurmuştur. Ravi Müsenna der ki: "Bundan dolayı Amr b. Şuayb, kılınmayan vitir namazının bir ay sonra dahi olsa kaza edilmesi gerektiğini düşünürdü."

 

[Hasen]

 

3398 Cl)'de geçmişti.

 

 

 

6314 (5)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah (beş vakit namaz dışında) bir namazı daha kılmanızı istedi. O da vitir namazıdır. '' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

3398 Cl)' de geçmişti.

 

 

 

6315 (6)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ümmetime şarabı, kumarı, arpa veya buğdaydan elde edilen içkiyı~ tamburu ve davulu haram kılmış, (beş vakit namaz dışında) vitir namazını da kılmamı istemiştir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

6316 (7)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resftlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ümmetime şarabı, kumarı, arpa veya buğdaydan elde edilen içkiyi, davulu ve tamburu (udu) haram kılmışi (beş vakit namaz dışında) vitir namazını da kılmamı istemiştir. '' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ