MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 1- Gece Namazına Teşvik ve Gecenin En Faziletli Vakti

 

22- Abdullah b. Amr

 

6042 (1) Abdullah b. Amr anlatıyor: Babam beni Kureyşli bir hanımla evlendirdi. Fakat ben hep namaz ve oruçla vakit geçirdiğimden eşimle ilgilenememiştim. Bir gün babam, gelinini ziyarete gelip:

"Kocanı nasıl buldun?" diye sordu. Hanımım: "Çok iyi birisidir. Fakat evlendik evleneli ne bir gün perdemi araladı ve ne de yatağıma yaklaştı" cevabını verince, babam beni karşısına alarak azarladı ve küfürler savurarak şöyle dedi: "Sana, Kureyş'in en şereflilerinden bir kadın aldım. Sen ise şöyle yaptın, böyle yaptın!.." Daha sonra da, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek beni şikayet etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), beni çağırdı. Gittiğimde de: ''Sen gündüzleri oruç mu tutuyorsun?'' diye sordu. Ben: "Evet" cevabını verince: ''Geceleri namaz mı kılıyorsun?'' diye sordu. Ben yine: "Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fakat Ben, oruç tutar ve yerim, namaz kılar ve uyurum, hanımlarımla da ilgilenirim. Benim sünnetimden yüz çeviren benden değildir'' buyurdu. Sonra: ''Sen Kur'dn'ı ayda bir kere hatmet'' buyurdu. Ben: "Fakat benim bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 halde on günde bir kere hatmet'' buyurdu. Ben yine: "Fakat benim bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince, -Husayn veya Muğire rivayetine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman üç günde bir hatmet'' buyurdu.- Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her ay üç gün oruç tut'' buyurunca ben: "Fakat benim bundan daha fazlasına gücüm yeter" dedim. Bu konuda bir süre karşılıklı konuştuktan sonra nihayet Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir gün oruç tut, bir gün ye. Bu şekilde tutulan oruç,oruçların en faziletlisidir. Bu, kardeşim Ddvud'un orucudur'' buyurdu. Husayn rivayetinde ifade: Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her ibadet eden kişide, ibadet için atılımlar duyduğu anlar vardır. Fakat bunu bir bezginlik takip eder. O zaman insan ya sünnete doğru gider, ya bid'ate. Bezginlik anında sünnete doğru giden hidayete ermiş demektir. Başka bir yola giden ise helak olur.''

 

Mücahid ekledi: Abdullah (b. Amr) yaşlanıp da güçten düştüğünde oruç tutabiImek için üst üste birkaç gün oruç tutmayarak güç toplardı. Bu günleri takip eden günlerde de oruç tutamadığı günler sayısınca oruç tutardı. Kur'an okurken de bazen fazla, bazense noksan okuyor; yedi veya üç günde bir bitiriyordu. O şöyle derdi: "Keşke zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ruhsatını ve söylediklerini kabul etmiş olsaydım. Çünkü şu anda onun teklifi bana kendi isteklerimden çok daha sevimli ve uygun düşmektedir. Fakat ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ayrıldığım sırada yapmakta olduğum ibadetleri terk etmeyi hoş karşılamıyorum."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1978, 5052), Nesai (4/209) ve İbn Huzeyme (197, 2024) rivayet ettiler.

26764)'te tekrar edecektir.

 

 

 

6043 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: 'Allah katında oruçların en sevgilisi, Hz. Davud'un orucu, namazların en sevgilisi de Hz. Davud'un namazıdır. Hz. Davud gecenin (ilk) yarısında uyurı üçte birinde namaz kılar, altıda birinde yine uyurdu. Yine Hz. Davud bir gün oruç tutarı bir gün yerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1131, 3420), Müslim (1159), Ebu Davud (2448), İbn Mace (1712) ve Nesai (3/214) rivayet ettiler.

10723 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6044 (3)- Abdullah b. Amr b. el-As anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle karşılaşınca: ''Devamlı oruç tuttuğunu ve geceyi de ibadetle geçirdiğini öğrenmedim mi sanıyorsun -veya- ''Bütün geceyi ibadetle geçirip her gün oruç tutacağım'' diyen sen misin?'' diye sordu. (Ravi der ki) Zannedersem Abdullah: "Evet, ey Allah'ın Resulü! Böyle dedim" karşılığını verdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece hem kalkı hem uyu ve her ay üç gün oruç tut, bununla bütün yıl'ı oruçlu geçirmiş gibi olursun'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir gün oruç tut, iki gün tutma'' buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir gün oruç tut; bir gün tutma. Bu oruç şekli Hz. Davud'un orucudur'' buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan daha üstünü yoktur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari (4/191-192, 6/327) ve Müslim (1/319) rivayet ettiler.

 

 

 

6045 (4)- Abdullah b. Amr b . el-As bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim: "Yaşadığım sürece bütün yılı oruçla, bütün geceleri de ibadetle geçireceğim" dediğimi öğrenince: 11'' Yaşadığı m sürece bütün yılı oruçla, bütün geceleri de ibadetle geçireceğim'' diyen sen misin?'' diye sordu. Ben: "Evet, Böyle dedim" karşılığını verince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Buna gücün yetmez" buyurup şöyle devam etti: ''Hem kalkıp ibadet et, hem uyu. Hem oruç tutma, hem tut, her ay üç gün oruç tut. Bir iyiliğe on kat sevap verilir'' deyip devamla yukarıdaki ile aynı anlamda bir rivayette bulundu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6046 (5)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi ... " şeklinde başlayıp rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6047 (6)- Mücahid'in bildirdiğine göre Abdullah b. Amr, Kureyş'ten bir kadınla evlenmiş, oruç ve namazIa meşguliyetinden dolayı hanımına yaklaşmamıştı. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatılınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her ay üç gün oruç tut'' buyurdu. Abdullah:

"Bundan daha fazlasına gücüm yeter" dedi. Bu konuda bir süre karşılıklı konuştuktan sonra nihayet Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir gün oruç tut, bir gün tutma'' buyurdu. Sonra: ''Kur'an'ı ayda bir kez hatmet'' buyurunca, Abdullah: "Bundan daha fazlasına gücüm yeter" dedi. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem): liOn beş günde bir hatmet'' buyurunca, Abdullah: "Bundan daha fazlasına gücüm yeter" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haftada bir kez hatmet'' dedi ve sonunda: ''Üç günde bir hatmet'' buyurdu. Sonra Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her amel için istek duyulan anlar vardır. Fakat bunu bir bezginlik takip eder. Bezginlik anında sünnetime doğru yönelen kurtuluşa ermiş demektir. Başka bir yola giden ise helCik olur. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6048 (7)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: IDuyduğuma göre gündüzü oruçla, geceyi de ibadetle geçiriyormuşsun. Böyle yapma. Vücudunun üzerinde hakkı vardır. Gözünün üzerinde hakkı vardır. Hanımının üzerinde hakkı vardır. Her ay üç gün oruç tut. Böyle yaparsan bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olursun. '' Ben: "Bundan fazlasına gücüm yeter" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hz. Davud'un orucunu tut. Bir gün oruş tut, bir gün tutma'' buyurdu. Abdullah b. Amr: "Keşke Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ruhsatıyla amel etseydim" derdi. Affan ile Behz, bu hadisteki cümleyi: "Bundan daha fazlasına gücümün yettiğini hissediyorum" şeklinde rivayet ettiler.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/321) ve İbn Sa'd (4,2,9) rivayet ettiler.

 

 

 

6049 (8)- Abdullah b. Amr der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Abdullah! Duyduğuma göre gündüzü oruçla geceyi de ibadetle geçiriyorsun. Böyle yapma. Bedeninin üzerinde hakkı vardır. Hanımının üzerinde hakkı vardır. Gözünün üzerinde hakkı vardır. Her ay üç gün oruç tut. Böyle yaparsan bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olursun. '' Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bundan fazlasına gücüm yeter" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hz. Davud'un orucunu tut. Bir gün oruç tut, bir gün tutma'' buyurdu. Abdullah b. Amr: "Keşke Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ruhsatıyla amel etseydim" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6050 (9)- Abdullah b. Amr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Abdullah! Duyduğuma göre geceyi ibadetle, gündüzü de oruçla geçiriyormuşsun. '' Ben: "Evet, ey Allah'ın Resulü" cevabını verince: ''Hem oruç tu tı hem tutma, hem namaz kıl, hem uyu. Şüphesiz ki, vücudunun üzerinde hakkı vardır. Hanımının üzerinde hakkı vardır. Hanımının üzerinde hakkı vardır. Her ay üç gün oruç tutman yeterlidir'' buyurdu. Ben tutabileceğim konusunda ısrar edince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de aksinde ısrar etti. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Buna gücüm yeter" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her hafta üç gün oruç tut'' buyurdu. Ben yine daha fazla tutabileceğim konusunda ısrar edince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de aksinde ısrar etti. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Buna gücüm yeter" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hz. Davud'un oruç tuttuğu gibi tut ve daha fazlasını yapma'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Hz. Davud'un orucu nasıldı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir gün tutarı bir gün yerdtl cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Beyhaki (4/299-300) rivayet etti.

 

 

 

6051 (10)- Abdullah b. Amr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), gündüzleri devamlı oruç tuttuğumu, geceleri de namaz kıldığımı öğrenince, ya beni çağırdı veya onunla karşılaşınca: ''Devamlı oruç tuttuğunu ve geceyi de ibadetle geçirdiğini öğrenmedim mi sanıyorsun. Böyle yapma. Gözünün üzerinde hakkı vardır. Nefsinin üzerinde hakkı vardır ve ailenin üzerinde hakkı vardır. Hem oruç tut, hem tutma, hem namaz kıl, hem uyu. On günde bir gün oruç tut; diğer dokuz günün de sevabını alırsın'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hz. Davud'un orucunu tut'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Hz. Davud nasıloruç tutardı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir gün tutarı bir gün yerdi. Düşmanla karşı karşıya geldiğinde ise kaçmazdı'' buyurdu Bunun üzerine ben: "Ey Allah'ın Nebii! Ben de bunu yapabilir miyim ki?" dedim. -Ata der ki: Ömür boyu oruçtan nasıl söz ettiğini bilmiyorum. - Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömür boyu oruç tutanı oruç tutmamış sayılır'' buyurdu. Abdurrezzak ve Ravh, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömür boyu oruç tutan, oruç tutmamış sayılır '' sözünü iki defa söylediğini bildiriyorlar.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (4/192-193), Müslim (1/320) ve Nesai (1/323) rivayet ettiler.

 

 

 

6052 (11)- Ebu Seleme b. Abdirrahman anlatıyor: Abdullah b. Amr b. el-As'ın yanına girince, Ümmü Gülsum binti Ukbe'nin oğlu olduğumu zannederek. Bana sorular sorunca: "Ben el-Kelbiyye'nin oğluyum" dedim. Abdullah bana şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ben evdeyken yanıma girdi ve: "Her gün ve gece Kur'an'ı hatmettiğini öğrenmedim mi sanıyorsun. Onu ayda bir kez hatme(1 buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasını yapmaya gücüm yeter" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): liOnbeş günde bir kez hatmet'' buyurdu. Ben yine: "Bundan daha fazlasını yapmaya gücüm yeter" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yedi günde bir hatmet ve daha kısa sürede hatmetme. Duyduğuma göre senenin tümünü oruçla geçiriyormuşsun'' buyurdu. Ben: "Evet tutuyorum ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince: ''Her ay üç gün oruç tut''

 

 

 

buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasını yapmaya gücüm yeter" karşılığını verince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haftada iki gün tut'' buyurdu. Ben yine: Ben: "Bundan daha fazlasını yapmaya gücüm yeter" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hz. Davud'un orucunu tut. Bir gün oruç tut, bir gün tutma. Allah katında bu oruçı en en mutedil olandır. Hz. Davud söz verdiğinde sözünden dönmezı düşmanla karşılaşınca da kaçmazdı'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemt (4/167) muhtasar olarak zikretti ve şöyle dedi: "Bu hadis -Sahih'te: "Sözünden dönmezdi" kısmı olmadan geçmiştir. Ravilerden Muhammed b. İshak Güvenilirdir ama müdellistir. Diğer ravileriyse -sahih'in ravilerdidir." Ebu Davud 1/526 (1388) muhtasar olarak rivayet etti.

 

 

 

6053 (12)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Bana ne kadar oruç tutacağımı emret" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (On günde) bir gün oruç tut, diğer gün oruç tutman yeterlidir. Bir iyiliğe on kat sevap verildiği için böylece bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olursun'' buyurdu. Ben tutabileceğim konusunda ısrar edince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de aksinde ısrar etti. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Buna gücüm yeter" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her hafta üç gün oruç tutman yeterlidir'' buyurdu. Ben yine daha fazla tutabileceğim konusunda ısrar edince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de aksinde ısrar etti. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Buna gücüm yeter" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında en mutedil oruçı Hz. Davud'un senenin yarısını tuttuğu oruçtur'' buyurdu. Sonra şöyle devam etti: ''Nefsinin üzerinde hakkı vardır ve ailenin üzerinde hakkı vardır. '' Abdullah, zayıf düşünceye (ihtiyarlayıncaya) kadar bu şekilde oruç tutardı. İhtiyarlayınca da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ruhsatını kabul etmem, benim için ailemden ve mahmdan daha sevgiliydi" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6054 (13)- Abdullah b. Amr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Abduflah! Devamlı geceyi de ibadetle geçirdiğini ve gündüzleri oruç tuttuğunu öğrenmedim mi sanıyorsun. '' Ben: "Evet öyle yapıyorum" karşılığını verince: ''Mutlaka öyle yap demiyorumı ama ayda üç dokuz günün de sevabını alırsın'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Bundan daha fazlasına gücüm yeter, arttır" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

IIİki gün oruç tut, diğer sekiz günün de sevabını alırsın'' buyurunca ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bundan daha fazlasına gücüm yeter, arttır" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç gün oruç tut; diğer yedi günün de sevabını alırsın'' buyurdu ve aramızdaki bu konuşma devam etti ve sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruçların en faziletlisi, kardeşim veya- Aflahlın Nebii -ki bu ibareden emin olmayan Cureyri'dir Davud'un orucudur. Bir gün tut, bir gün tutma'' buyurdu. Abdullah, zayıf düşünce (ihtiyarlayınca): "Keşke ''Ey Allah'ın Resulü! Bundan daha fazlasına gücüm yeter, arttır'' dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana emrettiğini yapsaydım" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/325-326) rivayet etti.

 

 

 

6055 (14)- Ebu Seleme b. Abdirrahman anlatıyor: Abdullah b. Amr b. el-As'ın yanına girince, Ümmü Gülsum binti Ukbe'nin oğlu olduğumu zannederek bana sorular sorunca: "Ben el-Kelbiyye binti'l Esbağ'ın oğluyum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sana söylediği şeyi sormak için geldim" dedim. Abdullah bana şu karşılığı verdi:

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanına "Her gün ve gece Kur'an'ı hatmedeceğim ve bütün seneyi oruçlu geçireceğim" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu öğrendi ve ben evdeyken yanıma girip: "Ey Abdullah! ''Bütün seneyi oruçlu geçireceğim ve her gün ve gece Kur'an'ı hatmedeceğim'' dediğini öğrenmedim mi sanıyorsun'' buyurdu. Ben: "Evet, dedim, ey Allah'ın Nebii" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yapma. Her ay üç gün oruç tut'' buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasını yapmaya gücüm yeter" karşılığını verince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Pazartesi ve Perşembe günleri tut'' buyurdu. Ben yine: "Bundan daha fazlasını yapmaya gücüm yeter" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir gün tut, bir gün tutma. Allah katında en mutedil oruç, Hz. Davud'un tuttuğu oruçtur. 0, söz verdiği zaman sözünden dönmez ve düşmanla karşılaşınca kaçmazdı. Kur'an'ı da ayda bir kez hatmet'' buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasını yapmaya gücüm yeter, ey Allah'ın Nebii" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onbeş günde bir kez hatmet'' buyurdu. Ben yine: "Bundan daha fazlasını yapmaya gücüm yeter, ey Allah'ın Nebii" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yedi günde bir kez hatmet ve bundan daha kısa sürede hatmetme'' buyurdu ve gitti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6056 (15)- Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: ''Ailah katında oruçların en sevileni, Hz. Davud'un orucudur. Hz. Davud senenin yarısını oruçlu geçirirdi. Yine Allah katında namazların en sevileni, Hz. Davud'un namazıdır. Gecenin yarısını uyurı sonra kalkıp namaz kılar, sonra bir daha yatarı sonra gecenin son üçte birinde kalkıp namaz kılardı.''

 

[-Sahihtir-]

 

14696 (l)'de geçmişti.

 

 

 

6057 (16)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana:

"Ey Abdullah b. Amr! Kur'an'ı kaç günde hatmediyorsun?" diye sorunca: "Bir gün bir gecede" cevabını verdim. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}:

"Uyuduktan sonra kalkıp namaz kıl, sonra bir daha uyu. Kur'an'ı da ayda bir kez hatmet" buyurdu. Ben ısrarla bu sürenin kısaltılmasını istedikçe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) süreyi benim uzatmamı istedi ve sonunda:

"Yedi gecede bir hatmet" buyurdu. -(Ata b. es-Saib ekledi) "Babam anlamadığım bir şey söyledi."- Sonra: "Ben hep oruç tutuyorum ve oruç tutmadığım gün olmuyor" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Hem oruç tut, hem tutma. Her ay üç gün oruç tut'' buyurdu. Ben ısrarla bu daha fazla oruç tutmama izin vermesini istedikçe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aksini söyledi ve sonunda şöyle buyurdu: ''Allah katında en sevilen oruç olan Hz. Davud'un orucunu tut. Bir gün oruç tut, bir gün tutma. '' Abdullah b. Amr der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu ruhsatım zamanında kabul etmiş olmam (şu an), benim için kızıl develerimin olmasından daha sevgilidiL" -Sanırım ravi Abide, hadisin "Kızıl develer" kısmından emin değildir.-

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ