MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 1- Gece Namazına Teşvik ve Gecenin En Faziletli Vakti

 

4- Ebu Hureyre (r.a.)

 

6001 (1) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Seni görünce içim ferahlanır, gözüm aydın olur. Sen bana her şeyin haberini ver" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Herşey sudan yaratıldı'' karşılığını verdi. Ben: "İşlediğim takdirde kendisi vasıtasıyla cennete girmeme sebep olacak bir şeyi bana bildir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Selamı yaygınlaştır, yemek yedir, akrabalık bağlarını gözet, insanlar uyurken sen kalk (namaz kıl), esenlikle cennete girersin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (5/16) der ki: Ahmed rivayet etmiştir ve Ebu Meymune dışındaki ravileri sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

 

6002 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim ve: "Seni görünce içim hoş olur, gözüm aydın olur. Sen bana herşeyin haberini ver" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Herşey sudan yaratıldı'' karşılığını verdi. Ben: "İşlediğim takdirde kendisi vasıtasıyla cennete girmeme sebep olacak bir şeyi bana bildir" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Selamı yaygınlaştır, yemek yedir, akrabalık bağlarını gözet, insanlar uyurken sen kalk (namaz kıl), esenlikle cennete girersin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6003 (3)- Başka bir kanalla Ebu Hureyre (r.a.), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Seni görünce içim hoş olur, gözüm aydın olur. Sen bana herşeyin haberini ver" dediğini bildirip aynı manada bir rivayette bulundu.

 

 

 

6004 (4)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Seni görünce nefsim hoş olur, gözüm aydın olur. Sen bana herşeyin haberini ver" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Herşey sudan yaratıldı'' karşılığını verdi. Ben: "İşlediğim takdirde kendisi vasıtasıyla cennete girmeme sebep olacak birşeyi bana bildir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Selamı yaygınlaştırı güzel söz söyle, akrabalık bağlarını gözetı insanlar uyurken sen kalk (namaz kıl)ı esenlikle cennete girersin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Hakim (4/129) rivayet etti.

24472 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5- Abdullah b. Selam (r.a.)

 

6005- Abdullah b. Selam der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Medine'ye) gelince halk ona doğru koşuştu. Ben de bu koşuşanların arasındaydım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünü gördüğüm an onun yalancı bir kimse olmadığını anladım. Konuştuğu ilk söz: ''Selamı yayınız, yemek yediriniz, akrabalık bağlarını gözetiniz, insanlar uyurken siz namaz kılınız, esenlikle cennete girersiniz'' sözüdür.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2485) ve İbn Mace (1334) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ