MÜSNED-İ HANBEL

NAFİLE NAMAZ

 

6- Akşam Namazının Sünnetinin Fazileti

 

1- İbn Ömer (r.a.)

 

5897 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazından sonra evinde iki rekat namaz kılardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5898 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazından sonra evinde iki rekat namaz kılardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/166), Buhari (937), Müslim (882) ve Nesai (2/119) rivayet ettiler.

 

 

 

2- Mahmud b. Lebid

 

5899 (1) Eşhel oğullarına mensub Mahmud b. Lebid der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza gelip, mescidimizde bize akşam namazını kıldırdı ve selam verince akşam namazından sonra kılınan sünnetle ilgili olarak: ''Şu iki rekatı evinizde kılınız'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme 2/209 (1200) rivayet etti.

 

 

 

5900 (2)- Mahmud b. Lebid anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abduleşhel oğullarına gelip, akşam namazını kıldırdı ve selam verince ''Şu iki rekatı (akşamın sünnetini) evinizde kılınIl buyurdu.

Ebu Abdirrahman der ki: Babama (İmam Ahmed'e) dedim ki: "Bir adam: "Kim akşamdan sonra mescitte iki rekat kılarsa, bunu evinde kılmadıkça (kıldığı bu iki rekat) geçerli olmaz. Çünkü Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Bu, evlerde kılınması gereken namazlardandm buyurdu" diyoL" Babam: "Bunu kim söylüyor?" diye sorunca: "Muhammed b. Abdirrahman" cevabını verdim. Babam: "Ne güzel söylemiş -veya "Naklettiği şey ne güzeldir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5901 (3)- Ebu Abdurrahman der ki: Babama şöyle dedim: Bir adam: "Kim akşamdan sonra mescitte iki rekat kılarsa, bunu evinde kılmadıkça caiz olmaz. Çünkü Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Bu, evlerde kılınması gereken namazlardandm buyurdu" diyoL" Babam: "Bunu kim söylüyor?" diye sorunca: "Muhammed b. Abdirrahman" cevabını verdim. Babam: "Ne güzel söylemiş -veya- "Naklettiği şe ne güzeldir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

18540 (7)'de tekrar edecektir .

 

 

 

3- ResUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Azatlısı Ubeyd

 

5902 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Ubeyd'e: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namaz dışında namaz kılınmasını emreder miydi?" diye sorulunca: "Evet. Akşamla yatsı arasında kılınmasını emrederdi" cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (2/229) ravi zincirinde adı verilmeyen kişi sebebiyle zayıf olduğunu söyledi.

 

 

 

5903 (2)- Teymi der ki: Ebu Osman en-Nehdi'nin meclisinde yanımıza bir adam geldi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Ubeyd'e Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazının sorulduğunu, Ubeyd'in de, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akşam ile yatsı arasında namaz kıldığını söylediğini bildirdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric:Beyhaki (3/20) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ