MÜSNED-İ HANBEL

NAFİLE NAMAZ

 

DEVAM: 3- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Gündüz Kıldığı Nafile Namazlar ve Vakit Namazların Sünnetleri

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

5879 (1) Abdullah b. Şakik anlatıyor: Hz. Aişe (r.anha)'ye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıldığı nafile namazları sorduğumda şöyle cevap verdi: "Öğleden önce evimde dört rekat kılardı. Sonra çıkıp halka namaz kılamr ve evime dönüp iki rekat kılardı. Halka akşam namazını kıldırdıktan sonra da evine dönüp iki rekat kılardı. Yine yatsı namazını kıldırdıktan sonra evime girip iki rekat kılardı. Gece de aralarında vitir namazının olduğu dokuz rekat kılardı. Bazı geceler uzun süre kıyamda durarak, bazı geceler uzun süre secdede kalarak namaz kılardı. Ayaktayken okuduğu zaman, ayakta rüku ve secde yapardı. Oturarak okuduğu zaman ise oturduğu yerde rüku ve secde yapardı. Fecr atınca (Tan yeri ağarınca) iki rekat kılar, sonra çıkıp halka sabah namazını kıldırırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (730), Ebu Davud (1251), Tirmizi (375), İbn Mace (1164) ve İbn Huzeyme (1167, 1199, 1245) rivayet ettiler

 

 

 

5881 (2)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğleden önce dört rekat kılardı -ravi Yezid bir defasında: "Sonra da iki rekat kılardı" ifadesi kullanmıştır- sabah namazından önce iki rekat kılardı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kafirun ve İhlas Sureleri, sabah namazından önce kıldığınız iki rekatta okuduğunuz ne güzel sarelerdir'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (417), İbn Mace (1149) ve İbn Hibban (2459) rivayet ettiler.

 

 

 

5882 (3)- Kabus, babasından bildiriyor: Babam, Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi namaza devam edilmesini en çok severdi)" diye sorması için bir kadın gönderdi. Hz. Aişe (r.anha) şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazından önce dört rekat kılar ve kıyamı uzun tutup rüku ve secdeleri güzelce yapardı. Sıhhatliyken de, hastayken de, mukimken de yolcuyken de hiç terk etmediği namaz ise sabah namazından önceki iki rekattır.,,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Mace (1156) rivayet etti.

 

 

 

5883 (4)- Hz. Aişe (r.anha): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğleden önceki dört rekatı ve sabah namazından önceki iki rekatı hiçbir durumda terk etmezdi" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, teheccüd 3/58 (1182), Ebu Davud, salat 2/19 (1253), Nesai 3/251 (1757) ve Darimi 1/397 (1439) rivayet ettiler.

 

 

 

5884 (5)- Hz. Aişe (r.anha): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğleden önceki dört rekatı ve sabah namazından önceki iki rekiHı terk etmezdi" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5885 (6)- Abdullah b. Şakik der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıldığı nafile namazları sorduğumda şöyle cevap verdi: "Öğleden önce dört rekat, sonra da iki rekat kılardı. İkindi namazından önce iki rekat, akşam namazından sonra iki rekat, yatsıdan sonra iki rekat kılardı. Sonra gece dokuz rekat kılardı." Ben: "Ayakta mı, yoksa oturarak mı kılardı?" diye sorunca, Hz. Aişe (r.anha): "Bazı geceler ayakta durarak, bazı geceler de oturarak kılardı" cevabını verdi. Ben: "Ayakta kıldığı zaman nasıl yapardı?" diye sorunca ise: "Ayakta durarak okuduğu zaman, ayakta rüku eder, oturarak okuduğu zaman ise oturduğu yerde rüku ederdi. Sabah namazından önce de iki rekat kılardı" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ