MÜSNED-İ HANBEL

TİLAVET VE ŞÜKÜR SECDESİ

 

6- Mufassal surelerde Secde Ayetinin Olduğunu Söyleyenlerin Delilleri

 

1- Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

5776 (1) İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Necm Suresinde secde yaptı, Müslümanlar da onunla secde ettiler. Sadece Kureyş'ten bir adam bir avuç toprak alıp alnına koyarak ona secde etti. Abdullah der ki: "Bu kişinin (daha sonra Bedir'de) kafir olarak öldürüldüğünü gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1070, 3853, 3972, 4863) ve Ebu Davud (1406) rivayet ettiler .

 

 

 

5777 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Necm Suresinde secde edince oradakilerden secde etmeyen kalmadı. Sadece bir ihtiyar, bir avuç çakıl alıp alnına koydu ve: "Benim için bu yeterlidir" dedi. Abdullah der ki: "Bu kişinin kilfir olarak öldürüldüğünü gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5778 (3)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Necm Suresini okuyup secde edince yanındakiler de secde ettiler. Sadece bir ihtiyar, bir avuç çakıl veya toprak alıp alnına koydu ve: "Benim için bu yeterlidir" dedi. Abdullah der ki: "Daha sonra bu kişinin kafir olarak öldürüldüğünü gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5779 (4)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Necm Suresini okuyunca hem kendisi, hem yanındakiler secde etti. Sadece bir ihtiyar, bir avuç çakıl veya toprak alıp alnına koydu. Abdullah ihtiyarın toprağı alnına nasıl koyduğunu da gösterdi. Abdullah der ki: "Bu kişinin kafir olarak öldürüldüğünü gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5780 (5)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (s.a.v.) Necm Suresini okuyup secde edince oradakilerden secde etmeyen kalmadı. Sadece bir ihtiyar, bir avuç çakıl alıp alnına koydu ve: "Benim için bu yeterlidir" dedi. Abdullah der ki: "Daha sonra bu kişinin kafir olarak öldürüldüğünü gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2- Ebu Hureyre (r.a.)

 

5781 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Necm Suresini okuyup secde edince yanındakiler de kendisiyle birlikte secde ettiler. Sadece muhalefet ederek dikkat çekmek isteyen iki adam secde etmedi. ı

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tahavi (1/353) rivayet etti.

Heysemi (2/285) hadisi zikretmiş ancak: "Sadece Kureyşten dikkat çekmek isteyen iki adam .. ." ibaresini kullanmıştır.

 

 

 

5782 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Müslümanlar Necm Suresinde secde ettiler. Sadece muhalefet ederek dikkat çekmek isteyen Kureyş'ten iki adam secde etmedi.2

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (2/8), Şafii (1/123) ve Tahavi (1/353) rivayet ettiler.

Heysemi (3699) der ki: "Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de ve ayrıca Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir:"

 

 

 

3- Muttalib b. Ebi Vedaa

 

5783 (1) Muttalib b. Ebi Vedaa der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Necm Suresinde secde ettiğini ve Müslümanların da onunla birlikte secde ettiklerini gördüm. Ben o zaman kendileriyle secde etmemiştim." Muttalib o zaman müşrikti. Muttalib der ki: "(Müslüman olduktan sonra) bu suredeki secdeyi yapmayı hiç bırakmadım."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, 2/553 (1070), Tirmizi, sefer 2/264 (795 "hasen -sahih") ve Nesai, salat 2/160 (958) rivayet ettiler.

 

 

 

5784 (2)- Muttalib b. Ebi Vedh es-Sehmi der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} Mekke'de Necm Suresini okuyup secde edince, yanındakiler de secde ettiler. Ben ise başımı kaldırıp secde etmeyi kabul etmedim." Muttalib o zaman henüz Müslüman olmamıştı. Daha sonra ne zaman bu süreyi okuyanı duysa secde ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5785 (3)- Muttalib b. Ebi Vedh der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in Necm Suresinde secde ettiğini ve Müslümanların da onunla secde ettiklerini gördüm. Ben o zaman kendileriyle secde etmemiştim." Muttalib o zaman müşrikti." Muttalib der ki: "(Müslüman olduktan sonra) bu süredeki secdeyi yapmayı hiç bırakmadım."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (5881), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/679) ve Beyhaki (2/314) rivayet ettiler.

Heysemi (2/285) hadisi Ahmed ve Taberani'nin rivayet ettiğini, ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

 

5786 (4)- Muttalib b. Ebi Vedaa es-Sehmi der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de Necm Suresini okuyup secde edince, yanındakiler de secde ettiler. Ben ise başımı kaldırıp secde etmeyi kabul etmedim." Muttalib o zaman henüz Müslüman olmamıştı. Daha sonra ne zaman bu Sureyi okuyanı duysa secde ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5787 (5)- Muttalib b. Ebi Vedaa der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Necm Suresinde secde ettiğini ve halkın da onunla secde ettiklerini gördüm. Ben o zaman kendileriyle secde etmemiştim." Muttalib o zaman müşrikti. Muttalib der ki: "(Müslüman olduktan sonra) Bu suredeki secdeyi yapmayı hiç bırakmadım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5788 (6)- Muttalib b. Ebi Vedaa es-Sehmi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de Necm Suresini okuyup secde edince, yanındakiler de secde ettiler. Ben ise başımı kaldırıp secde etmeyi kabul etmedim. Muttalib o zaman henüz Müslüman olmamıştı. Daha sonra ne zaman bu sureyi okuyanı duysa secde ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4- Ebu Hureyre (r.a.)

 

5789 (1) Ebu Rafi der ki: Ebu Hureyre (r.a.) ile yatsı namazını kıldım. İnşikak Suresini okudu ve tilavet secdesini yaptı. Ben: "Ey Ebu Hureyre (r.a.)! (Neden secde ettin?)" deyince, Ebu Hureyre (r.a.): "Bu surede, Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kılarken secde ettim ve ona kavuşuncaya kadar bu secdeyi yapmaya devam edeceğim" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (766) ve Müslim (578) rivayet ettiler.

 

 

 

5790 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İnşikak Suresi ve Alak Suresinde secde etti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 1/398 (574), Nesai (1/152), İbn Mace (1059) ve başka kanalla Müslim (1/161) ve Ebu Davud 1531 (1407) rivayet ettiler.

 

 

 

5791 (3)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber İnşibik Suresi ve Alak Suresinde secde ettim.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 1/398 (573) ve Müslim (1/161) rivayet ettiler.

 

 

 

5792 (4)- İbn Sirin'in bildirdiğine göre Ebu Hureyre (r.a.), İnşikak Suresinde secde ederdi. Bu konuda Ebu Hureyre (r.a.): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in da İnşikak Suresinde secde ettiğini gördüm" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5793 (5)- Ebu Seleme der ki: Ebu Hureyre (r.a.)'in, İnşikak Suresini okuyup secde ettiğini gördüm ve: "Secde ettiğini mi gördüm?" diye sordum. Ebu Hureyre (r.a.): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu surede secde ettiğini görmeseydim ben de etmezdim" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, secde (2/51) rivayet etti.

 

 

 

5794 (6)- Ebu Seleme der ki: Ebu Hureyre (r.a.)'in, İnşikak Suresinde secde ettiğini gördüm ve: "Bu surede secde mi ediyorsun?" diye sordum. Ebu Hureyre (r.a.): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu surede secde etti" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5795 (7)- Ebu Seleme der ki: Ebu Hureyre (r.a.)'in, İnşikak Suresinde secde ettiğini gördüm ve: "Bizim secde etmediğimiz bir surede secde ettin" dedim. Ebu Hureyre (r.a.): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu surede secde ettiğini gördüm" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, mesacid 1/406 (578), Ebu Davud, salat 2/59 (1407) ve Nesai, iftitah 2/161 (961) rivayet ettiler.

 

 

 

5796 (8)- Nuaym Ebu Abdillah el-Mucmir der ki: Şu mescidin üzerinde Ebu Hureyre (r.a.) ile namaz kıldım. İnşikak Suresini okuyup secde etti ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu surede secde ettiğini gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

5797 (9)- Ebu Seleme'nin Ebu Hureyre (r.a.)'den bildirdiğine gore Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İnşikak Suresinde secde etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5798 (10)- Ebu Rafi der ki: Ebu Hureyre (r.a.)'in İnşikak Suresinde secde ettiğini görüp bu durumu kendisine sorunca: "Dostum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunda secde etti. Ben de ona kavuşuncaya kadar secde etmeye devam edeceğim" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5799 (11)- Ebu Rafi der ki: Ebu Hureyre (r.a.)'in İnşikak Suresinde secde ettiğini görüp: "Bu sürede secde mi ediyorsun?" diye sordum. Ebu Hureyre (r.a.): "Evet. Dostumu bunda secde ettiğini gördüm. Ben de ona kavuşuncaya kadar secde etmeye devam edeceğim" cevabını verdi. Muhammed b. Cafer der ki: Şu'be'ye: "Ebu Hureyre (r.a.) dosttan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i mi kastediyordu?" diye sorduğumda: "Evet" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

5800 (12)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber İnşikak ve Alak Suresinde secde ettik."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5801 (13)- Ebu Seleme der ki: Ebu Hureyre (r.a.)'in, İnşikak Suresinde secde ettiğini gördüp: "Bu sÜrede secde ettiğini mi görüyorum?" diye sorunca, Ebu Hureyre (r.a.): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu surede secde ettiğini görmeseydim, ben de secde etmezdim" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5802 (14)- Ebu Rafi der ki: Ebu Hureyre (r.a.)'in, İnşikak Suresinde secde ettiğini görüp: "Bu surede secde mi ediyorsun?" diye sorunca, Ebu Hureyre (r.a.): "Dostumun (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunda secde ettiğini gördüm. Ben de ona kavuşuncaya kadar secde etmeye devam edeceğim" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5803 (15)- Ebu Seleme'nin bildirdiğine göre Ebu Hureyre (r.a.), İnşikak Suresinde secde ettikten sonra, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de bu surede secde ettiğini söyledi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5804 (16)- Ebu Seleme'nin bildirdiğine göre Ebu Hureyre (r.a.): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in İnşikak Suresinde secde ettiğini gördüm" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ