MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’DA SEHV (YANILMA)

 

4- Namazın Bitmesine Bir Rekat Kala Selam Verenin Durumu

 

1- İmran b. Husayn

 

5744 (1) İmra.n b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazının üçüncü rekatında selam verdikten sonra kalkınca, Hirbak adındaki bir adam yanına girdi. Bu adamın elleri uzundu. Bu kişi: "Ey Allah'ın Resulü!" diye seslenince, Nebi lIallallahu aleyhi vesellem) onun yanına çıktı. Adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaptığını anlatınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mescid'e) gelip: ''Bu doğru mu söylüyor?'' diye sordu. Sahabe: "Evet" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalan bir rekatı da kıldıktan sonra selam verdi. Sonra iki secde yapıp selam verdi.!

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

5745 (2)- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazının üçüncü rekatında selam verince sahabeden Hirbak adındaki bir adam: "Namaz kısaldı mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradakilere sorunca, Hirbak'ın dediği gibi eksik kıldığını anladı ve bir rekat daha kıldıktan sonra selam verdi. Sonra iki secde yapıpselam verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1232) rivayet etti.

 

 

 

5746 (3)- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rekat kılıp selam verince, kendisine bu durum söylendi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bir rekat daha kılarak selam verdi. Sonra oturduğu yerde iki secde yaptı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2- Muaviye b. Hudeye

 

5747 - Muaviye b. Hudeye bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldırırken, henüz bir rekat daha olmasına rağmen selam verip gitti. Bir adam peşinden yetişip: "Namazın bir rekatını unuttun" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri dönüp Mescid'e girdi, Bilal'e kamet getirmesini emrederek halka bir rekat kıldırdı. Bunu insanlara anlattığımda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber veren bu kişiyi biliyor musun?" diye sordular. Ben: "Hayır, ancak gorursem tanırım" dedim. Bu sırada o adam geçince: "İşte budur" dedim. Oradakiler: "Bu kişi Talha b. Ubeydillah'tır" dediler.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/269 (1023), Nesai, ezan 2/18 (664), İbn Huzeyme, salat 2/128 (1052), İbn Ebi Şeybe, salat (2/37), Taberani, 19/431 (1048), Hakim, salat (11261 "Sahih") ve Beyhaki, salat (2/359) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ