MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’DA SEHV (YANILMA)

 

2- Şeytanın Namazda Vesvese Vermesi ve Bundan Korunma Yolları

 

1- Ammar b. Yasir (r.a.)

 

5724 (1) Ömer b. Ebi Bekr b, Abdirrahman b. el-Haris, babasından bildiriyor: Ammar iki rekat kılınca, Abdurrahman b. el-Haris ona: "Ey Ebu'l-Yakzan! Gördüğüm kadarıyla namazı hafif (kısa) tuttun" dedi. Ammar: "Farzlarından bir şey eksilttim mi?" diye sorunca, Abdurrahman: "Hayır, ama kısa tuttun" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ammar şöyle dedi: "Namazda yanılmamak için acele ettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu duydum: ''Kişi bazen namaz kılar, fakat namazının ancak onda biri dokuzda biri sekizde biri yedide biri kalır.'' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir de biri deyinceye kadar saymaya devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (1889) rivayet etti.

 

 

 

5725 (2)- Abdullah b. Aneme der ki: Ammar b. Yasir'in mescide girip namaz kıldığını ve namazı kısa tuttuğunu gördüm. Çıkınca yanına gittim ve: "Ey Ebu'l-Yakzan! Namazı kısa tuttun" dedim. Ammar: "Namazın farzlarından birini eksilttiğimi gördün mü?" diye sorunca, ben: "Hayır" cevabını verdim. Ammar şöyle dedi: "Namazda şeytanın beni yanıltmaması için acele ettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu duydum: ''Kul bazen namaz kılar, fakat namazının ancak onda biri, dokuzda biri, sekizde biri, yedide biri, altıda biri, beşte biri, dörtte biri, üçte biri veya yarısı kalır.''''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (796) ve Nesai, S. el-Kübra'da (615) rivayet ettiler.

 

 

 

5726 (3)- İbn Us el-Huzai der ki: Ammar b. Yasir mescide girip iki rekat kısa ve tam namaz kıldı, sonra oturdu. Kalkıp yanına gittik ve oturdukktan sonra: "Ey Ebu'l-Yakzan! Bu iki rekatı çok kısa tuttun" dedik. Ammar: "Namazda şeytanın beni yanıltmaması için acele ettim" deyip hadisin devamını zikretti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bezzar (1422) rivayet etti.

 

 

 

5727 (4)- Ebu Miclez der ki: Ammar b. Yasir namaz kılınca onu kısa tuttu. Bunun sebebi kendisine sorulunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazından eksik bir namaz kılmadım" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Şahidi vardır: Müslim, salat 1/334 (453) ve Nesai 2/174 (1003) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ