MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’DA SEHV (YANILMA)

 

DEVAM: 1- Namazda Şüpheye Düşen Ne Yapar?

 

3- Abdullah b. Mes'ud

 

5688 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırırken, -fazla mı, yoksa eksik mi kıldırdığını bilmiyorum- selam verdikten sonra kendisine: ''Ey Allah'ın Resulü! Namaz konusunda yeni bir emir mi geldi?'' denildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! ne oldu ki?'' karşılığını verince, sahabe: "Namazı şu kadar kıldın" cevabını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dizlerini bükerek iki sehiv secdesi yaptı ve selam verince: ''Ben de insanım ve sizin unuttuğunuz gibi unuturum. Sizden biri namazında şüpheye düşerse doğruyu araştırsın ve selam verince iki sehiv secdesi yapsın'' buyurdu. 2

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (401, 6671), Müslim (1211-1217), Ebu Davud (1020), İbn Mace (1211) ve Nesai (3/28) rivayet ettiler.

 

 

 

5689 (2)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle veya ikindi namazını beş rekat kıldırdıktan sonra iki sehiv secdesi yaptı, sonra: ''Bu iki secde, fazla veya eksik kıldığını zanneden kişiler içindir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (3456) rivayet etti.

 

 

 

5690 (3)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle veya ikindi namazını beş rekat kıldırdıktan sonra iki sehiv secdesi yaptı ve sonra: ''Bu iki secde, fazla veya eksik kıldığını zanneden kişiler içindir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

5691 (4)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Namaz kılarken üç rekat mı yoksa dört rekat veya daha fazla mı kıldığın konusunda şüpheye düşersen, galip zannın dört rekat kıldığınsa, teşehhüdden sonra oturduğun yerde selam vermeden önce iki sehiv secdesi yap, sonra bir daha teşehhüdü oku, sonra selam ver.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/394-395) rivayet etti.

 

 

 

5692 (5)- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Teşehhüde oturduğun zaman üç rekat mı yoksa dört rekat mı kıldığın konusunda şüpheye düşersen, galip zannın üç rekat kıldığın şeklindeyse kalkıp bir rekat daha kıl, sonra (oturup) selam ver, sonra iki sehiv secdesi yap, sonra teşehhüdü oku, sonra selam ver. Eğer galip zannın dört rekat kıldığın şeklindeyse, selam verdikten sonra iki sehiv secdesi yap, sonra teşehhüdü okuyup selam ver."

 

[Zayıf]

 

 

 

5693 (6)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırırken, fazla mı yoksa eksik kıldırdı bilmiyorum İbrihim( -i Nehai) der ki: "Fazla mı yoksa eksik mi kıldırdı bilmiyorum" sözünü Alkame mi söyledi, yoksa Abdullah mı bilmiyorum"- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazdan sonra bize dönünce yaptığı şeyi kendisine söyledik. Bunun üzerine dizlerini büküp kıbleye dönerek iki sehiv secdesi yaptı, sonra yüzünü bize dönüp şöyle buyurdu: ''Eğer namazda (namazIa ilgili) yeni bir durum olsaydı size söylerdim. Ama ben de sizin gibi bir insanımı sizin unuttuğunuz gibi ben de unuturum. Unuttuğum zaman bana hatırlatın. Hanginiz namazda şüpheye düşerse, doğruya en yakın olanı araştırsın ve namazı ona göre tamamlayıp sonra iki sehiv secdesi yapsın.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (3/29) ve İbn Mace (1211) rivayet ettiler.

 

 

 

5694 (7)- Alkame'den sonra Alkame mescidinin imamı olan İbrahim b. Süveyd bildiriyor: Alkame bize öğle namazını kıldırdı, üç rekat mı yoksa beş rekat mı kıldırdığını bilmiyorum. Kendisine yanlış kıldığı hatırlatılınca, bana: "Sende mi öyle diyorsun ey A'var (şaşı gözlü)?" diye sordu. Ben: "Evet" cevabını verince, Alkame iki secde yaptı. Sonra Alkame, Abdullah b. Mes'ud'dan yukarıdaki hadisi aktardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/159) rivayet etti.

 

 

 

5695 (8)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını beş rekat kılınca, kendisine: "Namaz (rekat olarak) arttırıldı mı?" diye soruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 da ne demek?'' karşılığını verince: "Beş rekat kıldın" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdikten sonra dizlerini büküp iki secde yaptı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5696 (9)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendilerine namazı beş rekat kıldırıp kendilerine dönünce, cemaat birbiriyle fısıldaşmaya başladı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Ey Allah'ın Resulü! Beş rekat kıldın" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (kıbleye) döndü ve onlarla beraber iki secde yapıp selam verdikten sonra: ''Ben de insanım ve sizin gibi unuturum’’ buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (572) rivayet etti.

 

 

 

5697 (10)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben de insanım ve sizin gibi unuturum. Namazında şüpheye düşen doğruyu araştırsın ve namazı onun üzerine tamamlayıp iki secde yapsın. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5698 (11)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda yanılınca, konuştuktan sonra iki sehiv secdesi yaptı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (383) ve İbn Huzeyme (1059) rivayet ettiler.

 

 

 

5699 (12)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını beş rekat kılınca: "Namaz arttırıldı mı?" diye sordular. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki secde yaptı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5700 (13)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını beş rekat kılınca, kendisine: "Namaz arttırıldı mı?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O da ne demek'' karşılığını verince: "Beş rekat kıldın" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdikten sonra iki secde yaptı. Şu'be der ki: Süleyman ve Hammad'ın: "İbrahim, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üç rekat mı beş rekat mı kıldığını bilmiyor" dediğini duydum.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5701 (14)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırırken ya fazla veya eksik kıldırdı -İbrahim der ki, fazla veya eksik kıldırdığını hatırlamayan benim- biz: "Ey Allah'ın Resulü! Namaz konusunda yeni bir şey mi geldi?" diye sorduk. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O da ne demek!'' karşılığını verince:

"Demin şu şekilde namaz kıldın" dedik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben de insanım ve sizin gibi unuturum. Namazında unutan kişi iki secde yapsın’’ buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5702 (15)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize öğle veya ikindi namazını beş rekat olarak kıldırdı. Namazı bitirince: "Ey Allah'ın Resulü! Namaz arttırıldı mı?" diye soruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırr karşılığını verince: "Beş rekat kıldın" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki sehiv secdesi yaptıktan sonra: "Ben de insanım ve sizin gibi hatırlar ve unuturum’’ buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5703 (16)- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken fazla mı yoksa eksik mi kıldı hatırlamıyorum, selam verdikten sonra iki secde yaptı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5704 (17)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını beş rekat olarak kıldınca, kendisine: "Namaz arttırıldı mı? Beş rekat kıldın" denildi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki secde yaptı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5705 (18)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sehiv secdelerini selamdan sonra yaptı. Bir defasında da Abdullah: "Selam verdikten sonra iki sehiv secdesi yaptı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ