MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

76- Namaz Kılarken Küçük çocuğu Taşımak

 

1- Ebu Hureyre (r.a.)

 

5676 (1) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kılıyorduk. Secdeye gittiğinde Hasan ve Hüseyin sırtına çıkıyorlardı. Secdeden başını kaldırdığında onları yavaşça sırtından alıyor, secdeye gittiğinde tekrar sırtına çıkıyorlardı. Bu, namaz bitene kadar böyle devam etti. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları kucağına oturttu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Onları (annelerine) vereyim mi" dedim. (O sırada) şimşek çaktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Annenizin yanına gidiniz'' dedi. Şimşeğin ışığı, onlar annelerinin yanına gidene kadar devam etti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani 3/52 (2659) ve Hakim (3/167) rivayet ettiler.

 

 

 

5677 (2)- Aynı hadis, başka bir senetle Ebu Hureyre (r.a.)'den nakledilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2- Şeddad b. el-Had

 

5678 (1) Abdullah b. Şeddad, babasının şöyle dediğini bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle veya ikindi namazlarından birinde Hasan veya Hüseyin'i taşıyarak yanımıza çıktı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öne geçince onu yere koydu, sonra namaz için tekbir getirdi ve namaza başladı. Namazda bir secdeyi çok uzattı. Ben başımı kaldırdığımda çocuğun, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırtında olduğunu ve O'nun da (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in secdede olduğunu gördüm, tekrar secdeye kapandım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince, halk: "Ey Allah'ın Resulü! Namazın ortasındaki bir secdeyi o kadar uzattın ki, başına bir şey geldiğini zannettik" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): IDediğinizden hiç biri olmadı. Ancak oğlum sırtıma çıkmıştı, o işini bitirmeden (sırtımdan inmeden) onu acele indirmeyi hoş görmedim'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Nesai 2/229 (1141) rivayet etti.

 

 

 

5679 (2)- Abdullah b. Şeddad, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle veya ikindi namazlarından birinde Hasan veya Hüseyin'i taşıyarak yanımıza çıktı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öne geçince onu yere koydu, sonra namaz için tekbir getirdi ve namaza başladı. Namazın ortasında bir secdeyi çok uzattı. (Babam der ki) Ben başımı kaldırdığımda çocuğun, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırtında olduğunu ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de secdede olduğunu görüptekrar secdeye kapandım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince, halk: "Ey Allah'ın Resulü! Namazın ortasındaki bir secdeyi o kadar uzattın ki, başına bir şey geldiğini veya sana vahiy geldiğini zannettik" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dediğinizden hiç biri olmadı. Ancak oğlum sırtıma çıkmıştı, o işini bitirmeden (sırtımdan inmeden) onu acele indirmeyi hoş görmedimIl buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3- Ebu Bekre

 

5680 (1) Ebu Bekre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka namaz kıldırırken secdeye varınca, Hz. Hasan b. Ali onun sırtına çıkıyordu. Hasan bunu defalarca yapınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Başka hiç kimseye yapmadığın şeyi bu çocuğa yapıyorsun" dediler. (Ravi) Mübarek devamla bir şey söyleyip- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu söyledi: ''Bu oğlum seyiddir ve Allah onun vesilesiyle iki Müslüman grubu barıştıracaktır. '' Hasan( -ı Basri) der ki: "Vallahi! Hasan'ın hilafeti döneminde hacamatçının kan aldığı kabı dolduracak kadar bile kan akmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6964) rivayet etti.

27629 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

5681 (2)- Ebu Bekre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken secdeye varınca, Hz. Hasan sırtına ve boynuna çıkardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hasan'ın düşmemesi için secdeden yavaşça kalkardı. Bu durum defalarca olmuştur. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: "Ey Allah'ın Resulü! Başka hiç kimseye yapmadığın şeyi Hasan'a yaptığını görüyoruz" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''0 benim dünyadaki reyhanımdır ve bu oğlum seyyiddir. Umulur ki, Allah onun vesilesiyle Müslüman iki grubu barıştırır.''

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ