MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 75- Namazda Yılan ve Akrebi Öldürmek, Biraz Yürümek ve ihtiyaç Anında Kıbleden Dönmek

 

3- Ebu Berze

 

5671 (1) Ezrak b. Kays anlatıyor: Ehvaz'da bir ihtiyarın, bineğinin yuları elinde olduğu halde ikindi namazını kıldığını gördüm. Binek geriye doğru çekilmeye başlayınca, o da binekle beraber çekilmeye başladı. HariciIerden bir adam da oturmuş ona sövüyordu. Adam namazı kılınca şöyle dedi: "Ne söylediğinizi duydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber altı veya yedi gazveye katıldım ve onun (namazda ve diğer hususlarda insanlara daima) kolaylaştırma gösterdiğine şahid oldum. Şimdi benim bu hayvanla geriye doğru gitmem, onu başıboş bırakmamdan benim için teruhi şayan bir durumdur. Çünkü bırakılınca hayvan kendi otlağına dönecek ve o takdirde bana zorluk olacaktır." Şu'be der ki: Ezrak b. Kays'a: "Kaç rekat namaz kıldı?" diye sorunca: "İki rekat" cevabını verdi. Ezrak b. Kays der ki: "Baktığımda onun (ihtiyar) Ebu Berze olduğunu gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, salat 3/81 (1211) ve Beyhaki (2/266) rivayet ettiler.

 

 

 

5672 (2)- Ezrak b. Kays anlatıyor: Ebu Berze, Ehvaz'da bir nehir kenarındayken, bineğinin yularını eline alıp namaza durdu. Binek geri doğru gitmeye başlayınca, Ebu Berze de onunla geriye doğru gitmeye başladı. Haricilerden bir adam: "Allahım! Şu ihtiyarın cezasını ver! Nasıl da namaz kılıyor" dedi. Ebu Berze namazı bitirince şöyle dedi:

"Ne söylediğinizi duydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber altı veya yedi ya da sekiz gazveye katıldım ve onun (namazda ve diğer hususlarda insanlara daima) kolaylaştırma yoluna gittiğine şahid oldum. Şimdi benim bu hayvanla geriye doğru gitmem, onu başıboş bırakmamdan bana daha teruhe şayan bir durumdur. Çünkü bırakılınca hayvan kendi otladığı yere dönecek ve o takdirde bana meşakkat olacaktır." Ebu Berze o zaman ikindi namazını iki rekat kılmıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ