MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

74- Namazdayken Allah Korkusuyla Ağlamak

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

5654 (1) Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Meymune'nin evinde hastalanınca, hastalığını evimde geçirmek ıçın diğer hanımlarından izin aldı ve hanımları izin vediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abbas'a ve bir kişiye daha dayanarak ayaklarını yerde sürüyüp çıktı. -Ubeydullah ekledi: İbn Abbas: "(Abbas ile beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e destek olan) bu adamın kim olduğunu biliyor musunuz? Bu kişi Ali b. Ebi Talib'di. Aişe (r.anha) ondan hoşlanmadığı için adını zikretmemiştir" dedi. - Zühri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Meymune'nin evindeyken Abdullah b. Zem'a'ya: "İnsanlara namaz kılmalarını söyle'' buyurdu. Abdullah, Ömer b. el-Hattab ile karşılaşınca: "Ey Ömer! Halka namaz kıldır" dedi. Hz. Ömer halka namaz kıldırınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesini duyup tanıdı. Hz. Ömer gür sesli biriydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu Ömer'in sesi değil mi?'' diye sorunca, oradakiler: "Evet" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve müminler bunu kabul etmez. Eba Bekr'e söyleyin, halk'a namaz kıldırsın'' deyince, Hz. Aişe (r.anha): "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr yufka yüreklidir. Gözyaşlarına hakim olamaz. Kur'an okurken ağlar" karşılığını verdi. Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Vallahi, böyle dememin sebebi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yerine ilk geçen kişinin Ebu Bekr olması sebebiyle halk'ın bunu uğursuzluk saymasından korkmamdı." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Eba Bekr'e söyleyin halk'a namaz kıldırsın'' deyince, Hz. Aişe (r.anha) aynı şeyi tekrar etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eba Bekr'e söyleyin halka namaz kıldırsın. Siz kadınlar, Yusuf zamanındaki kadınlar'ın karakterindesiniz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Daha kısa bir metinle Buhari (665, 2588) ve Müslim (418) rivayet ettiler.

25534 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5655 (2)- Hz. Aişe (r.anha)'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalanınca: "Eba Bekr'e söyleyin de halka namaz kıldırsın'' buyurunca, Aişe (r.anha): "Ebu Bekr yufka yüreklidir. Senin yerinde durup namaz kıldıracak olursa ağlamaktan insanlara sesini duyuramaz" karşılığını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: "Eba Bekr'e söyleyin halka namaz kıldırsın'' buyurunca, Aişe (r.anha) aynı şeyi tekrar etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üçüncü defa: "Eba Bekr'e söyleyin halka namaz kıldırsın'' buyurdu ve: ''Beni rahat bırak! Siz kadınları Hz. Yusuf zamanındaki kadınların karakterindesiniz. Eba Bekr halka imamlık yapsın '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Hişam kanalıyla Malik (1/170) ve Buhari (679, 716, 7303) rivayet ettiler.

 

 

 

5656 (3)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından önceki hastalığında: "Ebu Bekr'e söyleyin halka namaz kıldırsın'' buyurunca, Hz. Aişe (r.anha): "Ebu Bekr yufka yüreklidir. Senin yerinde durduğu zaman dayanamayıp ağlar" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Siz kadınlar, Hz. Yusuf zamanındaki kadınların karakterindesiniz. Ebu Bekr'in halka namaz kıldırmasını söyleyin'' buyurdu. Ebu Bekr halka namaz kıldırırken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun arkasında oturarak namaz kıldı.

 

 

 

5657 (4)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından önceki hastalığında: "Ebu Bekr'e söyleyin halka namaz kıldırsın'' buyurunca, ben: "Ebu Bekr senin yerinde durursa ağlamaktan halka sesini duyuramaz" karşılığını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Ebu Bekr'e söyleyin '' buyurunca, ben Hafsa'ya: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ebu Bekr ağlamaktan halka sesini duyuramaz. Bu iş için Ömer'e emretsen" de" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Siz kadınlar, Yusuf zamanındaki kadınların karakterindesiniz. Ebu Bekr'in halka namaz kıldırmasını söyleyin'' buyurunca, Hafsa bana dönüp: "Senden hiçbir iyilik göremedim" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5658 (5)- Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından önceki hastalığına yakalanınca, Bilal gelip onu namaza çağırdı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ebu Bekr'e söyleyin halka namaz kıldırsın'' buyurunca, biz: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr yufka yürekli biridir ve ne zaman senin yerine geçse ağlar. Bu sebeple namaz kıldıramaz. Ömer'e emretsen de namazı o kıldırsa" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ebu Bekr'e söyleyin halka namaz kıldırsın. Siz kadınları Hz. Yusuf zamanındaki kadınların karakterindesiniz'' buyurunca, Ebu Bekr'e haber gönderdik ve halka o namaz kıldırdı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini iyi hissedince iki adamın arasında onların yardımıyla ayakları yerde sürünerek çıktı. Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in geldiğini hissedince geri çekilmek istedi, ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yerinde durması için ona işaret etti ve gelip Ebu Bekr'in yanında oturdu. (Bu namazda) Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uyuyor, halk ta Ebu Bekr'e uyuyordu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (664)

 

 

 

5659 (6)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalanınca:

"Ebu Bekr'e söyleyin halka namaz kıldırsın'' buyurunca, ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr yufka yürekli biridir, senin namaz kıldırdığın yere geçerse ağlar. Ömer b. el-Hattab'a emretsen de namazı o kıldırsa" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yavaş ol! Ebu Bekr'e söyleyin, halka namaz kıldırsın'' buyurunca, ben yine aynı şeyi tekrar ettim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Yavaş ol! Ebu Bekr'e söyleyin, halka namaz kddırsın'' buyurunca, ben yine aynı şeyi tekrar ettim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ebu Bekr'e söyleyin, halka namaz kddırsın. Siz kadınlar, Yusuf zamanındaki kadınların karakterindesiniz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadisi Abdullah b. Abbas, Ebu Musa ve Ebu Umame de rivayet ettiler. İleride onların da rivayetleri gelecektir.

 

 

 

2- Hz. Ali (r.a.)

 

5660 - Hz. Ali der ki: "Bedir günü aramızda Mikdad dışında süvari yoktu. Ben o savaşta bulunan bizlerden, kimi gördümse hep uyuyorduk. Sadece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ağacın altında sabaha kadar namaz kıldı ve ağladı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (899) ve İbn Hibban (2257) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ