MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 68- Namazdayken Gülmek, Etrafa Bakmak Parmakları Çıtlatmak ve Kenetlemek

 

2- Muaz b. Enes

 

5545 - Sehl b. Muaz'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namazda gülen, sağa sola bakan ve parmaklarını çıtlatan aynı konumdadır'' derdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (2424) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve e/-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen İbn Lehia hakkında tenkit vardır. Yine, hadisi kendisinden rivayet ettiği Zebban b. Faid de zayıftır."

 

 

 

3- Ebu Zer el-Gifari

 

5546 - Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kul namazında iken sağa sola bakmadığı müddetçe Allah da (rahmet nazarıyla) ona yönelmeye devam eder. Kul sağa sola bakacak olursa, (Allah da) ona yönelmekten vazgeçer.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer Tahric: Ebu Davud 1/239 (909), Nesai 3/8 (1195), İbn Huzeyme 1/244 (482) ve Hakim (1/236) rivayet ettiler.

 

 

 

5547 (1)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namazda sağa sola bakmayı sorduğumda: ''Bul Şeytanın kulun namazından aşırdığı kısımdır'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer Tahric: Buhari:, ezan 2/234 (751), Ebu Davud, salat 1/239 (910), Tirmizi 2/484 (590 "hasen ğarib"), Nesai, salat 3/8 (1196) ve Hakim (1/237) rivayet ettiler.

 

 

 

5548 (2)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namazda sağa sola bakmayı sorduğumda: ''Bul Şeytanın kulun namazından aşırdığı kısımdır'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5- Ebu'd-Derda (r.a.)

 

5549 - Yusuf b. Abdillah b. Selam anlatıyor: Kendisinden bir şeyler öğrenmek için Ebu'd-Derda'nın yanına gittim ve bir süre yanında kaldım. Sonra ölüm döşeğine düşünce: "Halka ölümümü bildir" dedi. Ben de çıkıp halka öleceğini bildirdim. Geri geldiğimde evin içinin ve çevresinin insanlarla dolu olduğunu gördüm ve: "İnsanlara senin ölümünü ilan ettim. Evin içi ve çevresi dolmuş" dedim. Ebu'd-Derda:

"Beni dışarı çıkarın" deyince, onu dışarı çıkardık. "Beni oturtun" deyince oturttuk. Sonra şöyle dedi: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim güzelce abdest alırı sonra iki rekat namaz kılar ve bunu tam yaparsa, Allah er veya geç dilediğini ona verir'' buyurduğunu işittim." Ebu'd-Derda dedi ki: "Ey insanlar! Sakın namazda sağa sola bakınmayın. Zira sağa sola bakan kimsenin namazı kabul olmaz. Nafile namazda buna mani olamıyorsanız, bari farzlarda yapmayın."

 

[Zayıf]

 

Diğer Tahric: Başka kanalla İbn Ebi Şeybe (2/278) rivayet etti.

Heysemi (3666) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Meymun Ebu Muhammed hakkında Zehebi: "Tanınmamaktadır" demiştir ." 1535 (1)'de geçmişti.

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadis daha önce geçmiştir.

 

 

 

6- Ka'b b. Ucre (r.a.)

 

5550 - Ka'b b. Uere'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden biri güzelce abdest aldıktan sonra namaz kılmak için (mescide) çıkarsa (orada oturduğunda)ı ellerini birbirine kenetlemesin. Çünkü O, namazda sayılır.''2

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (562) ve İbn Huzeyme (441) rivayet ettiler.

26575 (1)'de tekrar edecektir.

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadis daha önce "Abdest almanın ve mescide gitmek için yürümenin fazileti" konusunda geçmiştir. Ebu Said elHudri de aynı manada bir rivayette bulunmuş ve onun hadisleri "Namazı beklemenin ve mescide koşmanın fazileti" konusunda geçmiştir.

 

 

SONRAKİ