MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 62- Tehlil, Tesbih, Tahmid ve Tekbir Hakkında

 

9. Abdurrahman b. Ganm

 

5492 (1) Abdurrahman b. Ganm bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim akşam namazından ve sabah namazından sonra daha ayaklarını doğrultup yerinden kalkmadan önce on defa: ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerlke leh, lehu'l-mülkü ve-lehu'l-hamdu bi-yedihil-hayr yuhyi veyumit ve-huve ala kulli şey'in kadir'' derse onların her biri için kendisine bir sevap yazılır ve her biri için bir günahı silinir. Her biri içinde makamı bir derece yükseltilir. Bunlar kendisi için sevilmeyen her şeye karşı ve kovulmuş şeytana karşı bir koruyucudur. O gün şirk dışında işlediği hiç bir günah kendisine ulaşmaz. Kendisinin dediğinden daha üstün şeyler söyleyen kişi dışında insanlar içinde en güzel amel işleyenlerden olur. ''l

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (3192) rivayet etti.

 

14376 (l)'de tekrar edecektir. Abdurrahman b. Ganm kanalıyla Ebu Zer ile Muaz'dan rivayet olunmuştur.

 

 

 

10. Ebu Eyyub el-Ensari

 

5493 (1) Ebu Eyyub el-Ensari: der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim sabah namazını kıldıktan sonra on defa: ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerike leh, lehu'l-mülkü ve-Iehu'l-hamdu ve-huve ala kulli şey'in kadir'' derse kendisi için (sevap olarak) dört köle azat etmeye eşittir. Onlarla kendisine on sevap yazılır ve on günahı silinir. Onlarla makamı on derece yükseltilir. Bunlar kendisi için akşama kadar şeytana karşı bir koruyucudur. Bunları akşam söylediği zaman da durum aynı şekildedir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (2023) rivayet etti.

Heysemi (16955) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberani muhtasar olarak rivayet etti. Ahmed'in senedinde, Muhammed b. İshak müdellistiL Taberani'nin senedinde Muhammed b. Ebi Leyla güvenilirdir, ama hıfzı kötüdür. İkisinin de diğer ravileri güvenilirdir." 14370 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

 

5494 (2)- Ebu Eyyub el-Ensari anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiği zaman yanımda misafir oldu ve bana: ''Ey Ebu Eyyub! Sana öğreteyim mi?'' diye sordu. Ben: "Olur, ey Allah'ın Resulü!" dediğimde şöyle buyurdu: ''Sabah namazını kıldıktan sonra: ''La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehu'l-mülkü ve-Iehu'l-hamdu ve-huve ala kulli şey'in kadir'' diyen hiç kimse yoktur ki ona on sevap yazılıp on günahı silinmesin. Bu sözler kendisi için Allah katında sevap olarak on köle azat etmek gibidir. Ayrıca akşamlayana kadar kendisi için şeytana karşı kalkan olurlar. Akşam namazından sonra söyleyen kişi içinde yine aynıdır. '' Ravi der ki: Ebu Muhammed'e: "Sen bunu bizzat Ebu Eyyub'tan mı işittin?" dediğimde:

"Vallahi, ben bunu Ebu Eyyub 'dan işittim. O bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den anlatıyordu" karşılığını verdi,!

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4089) rivayet etti.

14367 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

5495 (3)- Ebu Eyyub el-Ensari bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sabahladığl zaman on defa: ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerike leh, lehu'l-mülkü ve-Iehu'l-hamdu yuhyi ve-yumit ve-huve ala kulli şey'in kadir'' diyen hiç kimse yoktur ki, Allah ona sözleri her söyleyişi için on sevap yazmasını on günahını silmesin ve makamını on derece yükseltmesin. Ayrıca bu sözler kendisi için sevap olarak on köle azat etmiş gibi olurlar. Kendisi için sabahtan akşama kadar da koruyucu olurlar. O gün ne iş yaparsa o işin hakkından gelir. Bu sözleri akşamladığı zaman da derse yine aynıdır.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (16984) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet değişik senetlerle rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri güvenilirdir. Taberani'nin ise bazı ravileri güvenilirdir."

 

 

 

11. Ebu Ayyaş

 

5496 (1) Ebu Ayyaş der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim sabahladığı zaman: ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerike leh, lehu'l-mülkü ve-Iehu'l-hamdu ve-huve ala kulli şey'in kadir'' derse bu sözler o kimse için Hz. İsmail'in soyundan bir köle ezad etmiş gibi sevap alır ve on günahı silinir. Makamı on derece yükseltilir. Ayrıca o gün akşama kadar şeytandan korunmuş olur. Akşamladığı zaman da bu sözleri söylerse ertesi günün sabahına kadar aynı şeyleri kazanır.''

 

Bir adam rüyasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i görünce: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Ayyaş senden şunu şunu rivayet etmektedir" demiş. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eba Ayyaş doğru söyledi'' buyurmuş.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/319 (5077) ve İbn Mace 2/1272 (3867) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ