MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 59- Kadınlar Çıkana Kadar imamın Erkeklerle Birlikte Biraz Beklemesi; Farz Namaz ile Nafile Namaz Arasını (Mescidden) çıkarak veya Konuşarak veya Farz Namazı Kıldığı Yerden Başka Yere Geçerek Ayırmak

 

2. Muaviye

 

5446 (1) İbn Cüreyc'in, Ömer b. Ata b. Ebi'l-Huvar'dan bildirdiğine göre Nafi b. Cübeyr, Ömer b. Ata'yı, Nemir'in kızkardeşinin oğlu Saib b. Yezid'e gönderip, Muaviye'nin, kendisinde tanık olduğu namazIa ilgili bir hususu sormasını istedi. (Ömer b. Ata gidip sorunca) Saib b. Yezid şöyle cevap verdi: Evet, (camiye ait, kısmen kapalı küçük bölme olan ve hünkar mahfili de denilen) maksurada Cuma namazı kıldım. İmam selam verdiğinde, olduğum yerde kalktım ve yeniden namaz kıldım. Muaviye (evine) girince bana haber gönderdi ve şöyle dedi: "Bu yaptığını bir daha tekrarlama. Cumayı kıldığın zaman konuşmadıkça veya (camiden) çıkmadıkça ona bir namaz ekleme. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşmadıkça ya da (mescidden) çıkmadıkça bir namaza başka bir namazın eklenmemesini emretti."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Müslim (883), Ebu Davud (1129) ve İbn Huzeyme (1705, 1867, 1868) rivayet ettiler.

5980 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5447 (2)- İbn Cüreyc'in, Ömer b. Ata b. Ebi'l-Huvar'dan naklettiğine göre Nafi b. Cübeyr, Ömer b. Ata'yı, Nemir'in yeğeni Saib b. Yezid'e gönderip, Muaviye'nin, kendisinde tanık olduğu namazIa ilgili bir hususu sormasını istedi. (Ömer b. Ata gidip sorunca) Saib b. Yezid şöyle cevap verdi: "Evet, maksurada (yani hünkar mahfilinde) Cuma namazı kıldım. İmam selam verdiğinde, olduğum yerde kalktım ve yeniden namaz kıldım. Muaviye (evine) girince bana haber gönderdi ve şöyle dedi: "Bu yaptığını bir daha tekrarlama. Cumayı kıldığın zaman konuşmadıkça veya (camiden) çıkmadıkça ona bir namaz ekleme. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşmadıkça ya da (mescidden) çıkmadıkça bir namaza başka bir namazın eklenmemesini emretti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Ebu Hureyre (r.a.)

 

5448 (1) Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri (farz) namaz kıldığı zaman (peşinden nafile kılacağı zaman) ileriye veya geriye veya sağa veya sola gitmekten aciz midirV buyurdu.

 

5425 (l)'de geçmişti.

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Bu hadis daha önce geçmişti."

 

 

SONRAKİ