MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 35- Rükudan Kalkınca Yapılan Zikir Hakkında

 

9. Huzeyfe

 

5064 (1) Huzeyfe der ki: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gece namazına kalktım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi rekatta Seb'u't-Tival (yedi uzun surey)i okudu. Rükudan başını kaldırdığı zaman: ''Semiallahu limen hamideh'' dedi. Sonra da: ''Elhamdu lillahi zi'l-ceberuti vel-kibriyai vel-azame (=Kudretı hükümranlık, büyüklük ve yücelik sahibine hamd olsun)'' dedi. Rükusu süre olarak kıyamı kadardı. Secdesi de süre olarak rükusu kadardı. Namazı bitirdiği zaman neredeyse ayaklarım kopacaktı.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/321 (874) ve Nesai 2/199 (1069) rivayet ettiler.

 

 

 

5065 (2)- Huzeyfe der ki: Bir gece (gece namazı için) kalkıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında durdum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi rekatta Seb'u't-Tival (yedi uzun sürey)i okudu. rükudan başını kaldırdığı zaman: ''Semiallahu limen hamideh'' dedi. Sonra da: ''Elhamdu lillahi zi'l-ceberuti ve'l-kibriyai vel-azame'' dedi. rükusu süre olarak yaklaşık kıyamı kadardı. Secdesi de süre olarak yaklaşık rükusu kadardı. Namazı bitirdiği zaman neredeyse ayaklarım kopacaktı."

 

[Zayıf]

 

 

 

5066 (3)- Huzeyfe anlatıyor: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılmak için yanına gittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda okumaya başladı. Ne kısık sesle, ne de yüksek sesle okuyordu. Bana işittirecek kadar güzel bir şekilde okuyordu. Sonra rükuya varıp yaklaşık kıyamı kadar rükuda kaldı. Sonra rükudan başını kalenp, "Semiallahu limen hamideh" dedi. Sonra da duruşunu bitirene kadar: ''Elhamdu lillahi zi'l-ceberati ve'l-kibriyai vel-azame'' dedi. Üzerinde gece karanlığı vardı. -ravi Abdulmelik: "Bu kıldığı gece namazıdır" dedi.

 

4862 (6)'da geçmişti. 

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Namazlarda Kıraat" ve "Kıraatten Önce Dua ve İstiaze" başlıkları altında geçmişti.

 

 

SONRAKİ