MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 24- Sabah Namazında ve Cuma günleri Sabah Namazında Kıraat

 

6. Cabir (r.a.)

 

4815 (1) Simak b. Harb der ki: Cabir'e Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını sorduğumda: "Namazı kısaltır ve şunlar gibi kılmazdı" dedi. Bir de bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sabah namazında Kaf ve benzeri sureleri okuduğunu bildirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/337 (458) rivayet etti.

 

 

 

4816 (2)- Simak der ki: Cabir b. Semure'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını sorduğumda: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında Kaf Suresini okurdu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4817 (3)- Cabir b. Semure der ki: "ResuluIlah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} sabah namazında Kaf Suresi'ni okurdu. Ancak daha sonra sabah namazlarını daha kısa tutmaya başladı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4818 (4)- Cabir b. Semure der ki: "ResuluIlah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} namazlarını uzunluk olarak yaklaşık sizin bu günkü kıldığınız namazınız gibi kılardı. Ancak daha sonra sabah namazlarını daha kısa tutmaya başladı. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in namazı sizin namazınızdan daha kısa idi. O, sabah namazında Vakıa ve benzeri sureleri okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Hakim (1/240, "Sahih") ve Beyhaki (3/119) rivayet ettiler.

 

 

 

4819 (5)- Cabir b. Semure der ki: ResuluIlah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğana kadar namazgahında otururdu. Sabah namazında Kar Suresi'ni okurdu. Ancak daha sonra sabah namazlarını daha kısa tutmaya başladı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4820 (6)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında Kaf Suresi'ni okurdu. Ancak daha sonra sabah namazlarını daha kısa tutmaya başladı. Yine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğana kadar namazgahında otururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu iki hadis "Sabah Namazından Sonra Güneş Doğana Kadar Oturma" başlığı altında geçmişti.

 

3205 (9)'da geçmişti.

 

 

 

7. Ebu Zer (r.a.)

 

4821 (1) Ebu Berze'nin bildirdiğine göre "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında altmış ile yüz ayet arası okurdu.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, mevakit 2126 (547), Müslim, salat 1/338 (461), Nesai, iftitah (2/157), İbn Mace 1/268 (818) ve Darimı, salat (11298) rivayet ettiler.

 

 

 

4822 (2)- Ebu Berze: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında yüz ile altmış ayet arası" -veya- altmış ile yüz ayet arası okurdu" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4823 (3)- Ebu Berze bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında altmış ile yüz ayet arası okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4824 (4)- Ebu Berze el-Eslemı bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını gecenin üçtebirine kadar geciktirirdi. Yatsı namazından önce uyumayı, sonrasında ise (uyumayıp) sohbet etmeyi sevmezdi. Sabah namazını kıldırırken de altmış ayet ile yüz ayet arası okurdu. Namazı bitirdiğinde ise ortalık birbirimizi yüzlerimizden tanıyacak kadar aydınlık olurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadislerin benzeri "Bütün Vakitler" başlığı altında geçmişti.

 

Diğer tahric: Müslim (647) rivayet etti.

3137 (3)'te geçmişti.

 

 

SONRAKİ